У Євросоюзі вирішують, чи варто переводити годинники на «зимовий» та «літній» час

У Євросоюзі вирішують, чи варто переводити годинники на «зимовий» та «літній» час

Європейська комісія в період з 4 липня по 16 серпня цього року провела публічні онлайн-консультації щодо переведення стрілок годинника двічі на рік

В австрійському Граці проходить неформальна зустріч міністрів транспорту країн ЄС, де, зокрема, обговорюють скасування переведення годинників та узгодження позицій, в якому часі – «літньому» чи «зимовому» – залишатися. Про це повідомляє «Укрінформ».

«Ми хочемо знайти компроміс. Власне, більшість має застереження щодо зміни системи у 2019 році», - заявив перед початком зустрічі міністр транспорту головуючої в Раді ЄС Австрії Норберт Хофер.

Як повідомлялося, Європейська комісія в період з 4 липня по 16 серпня 2018 року провела публічні онлайн-консультації щодо переведення стрілок годинника двічі на рік, відповідно – на «літній» та «зимовий» час. В опитуванні взяли участь понад 4,6 мільйона людей, що є одним із найбільш високих показників за весь час проведення подібних публічних досліджень.

Результати опитування виявилися доволі переконливими: 76% опитаних засвідчили негативне ставлення до переходу на літній/зимовий час, і лише 19% – позитивне. 84% висловилися за скасування щорічного подвійного переведення стрілок годинника.

Головною причиною для відмови від переведення годинників більшість респондентів – 43% – назвали шкідливий вплив на здоров'я людини, ще 20% вважають, що воно не призводить до заощадження енергії. В той же час 42% тих, хто виступає за збереження існуючої практики переведення часу, пояснюють це додатковою зручністю для розваг і відпочинку ввечері за рахунок «відтермінування» сутінок.

Станом на сьогодні в країнах ЄС переведення годинників здійснюється двічі на рік, відповідно до сезонних коливань тривалості світлового дня. Це означає, що європейські годинники переводяться на годину вперед в останню неділю березня, і, відповідно, на одну годину назад в останню неділю жовтня, що повертає годинники до «стандартного часу».

Єврокомісія, враховуючи результати опитування, підтримала ідею прийняття єдиного часу, без сезонних коливань. Під час доповіді щодо стану Європейського союзу в Європарламенті вже у поточному році президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер однозначно зазначив: «Переведення годинників мають бути припинені».

Для того, щоб ухвалити рішення, урядам європейських країн запропоновано провести додаткові консультації з власними громадянами і представниками ділових кіл, як і з науковцями та фахівцями у сфері охорони здоров'я.

Таким чином, вже до квітня 2019 року європейські країни мають визначитися: хочуть вони безперервно жити у «літньому» або ж у «зимовому» часі. Пропозиції до реформи часу мають бути розглянуті на рівні керівників держав ЄС та пройти обов'язкові слухання в Європарламенті.

Нагадаємо, 28 жовтня Україна перейшла на «зимовий час».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: