У Китаї біля житлових будинків розбився ракетний прискорювач

У Китаї біля житлових будинків розбився ракетний прискорювач

Ракету запустили з космодрому Січан, розташованого в 700 кілометрах від місця падіння прискорювача

Прискорювач ракети Long March 3B впав і вибухнув поруч із невеликим містом Сянду, яке розташовується у південно-західному Китаї.

Про це повідомляє Engadget.

Місце падіння знаходиться в декількох дясятках метрів від житлових будинків. Інцидент був записаний на відео.

Ракету запустили з космодрому Січан, розташованого в 700 кілометрах від місця падіння прискорювача. У безпосередній близькості від аварії людей не було, тож обійшлося без жертв.

Китай зазвичай планує буферні зони падіння і попереджає (а в деяких випадках і евакуює) райони, для запобігання таким катастрофам,  але у даному випадку запуск пішов не за планом.

Крім того, ракетне паливо високотоксичне і може заразити грунт і воду в густонаселеному районі. А повторні вибухи можуть становити небезпеку для дітей та інших допитливих.

Як пише видання, загалом у китайської космічної програми немає великого вибору. Три стартові майданчики були відкриті під час холодної війни, коли побоювання з приводу можливого удару ворога були важливіші, ніж безпека своїх людей.

У тих умовах потрібно було створювати такі об’єкти якомога далі від міжнародних кордонів, щоб виключити можливість бомбардування. Плюс, це надавало більшої конфіденційності.

У 1996 році аварія під час запуску направила ракету прямо в місто Січан, вбивши при цьому як мінімум 6, і поранивши десятки людей.

«Наразі Китай будує стартові майданчики у більш безпечних районах (наприклад, на острові Хайнань), але потрібен ще деякий час, аби подібні інциденти залишилися у минулому», - зазначає видання.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: