У Китаї замовчують, що зник президент Інтерполу – ЗМІ

У Китаї замовчують, що зник президент Інтерполу – ЗМІ

Як зазначає The Guardian, інформація про зникнення глави Інтерполу була відсутня у китайських випусках новин

Міжнародні ЗМІ, посилаючись на джерела, пишуть, що з великою вірогідністю президента Інтерполу Мена Хунвея, який зник тиждень тому, утримують китайські правоохоронці.

64-річний Хунвей до призначення був заступником міністра охорони громадської безпеки Китаю — посада, що, за словами критиків, дала йому контроль над таємною поліцією країни. Його обрали головою Інтерполу в листопаді 2016 року, замінивши француза Міреля Баллестрацці.

Призначення Хунвея відбулось лише через 4 роки після приходу до влади в Китаї у 2012 році президента Сі Цзіньпіна, який започаткував в країні широкомасштабні репресії, покаравши більше мільйона чиновників, звинувачених в основному в корупції. За словами критиків, такі дії є способом змусити політичних опонентів зникнути.

Як зазначає The Guardian, у Китаї члени Комуністичної партії, в тому числі Хунвей, підлягають окремій системі розслідування за межами правової системи Китаю. Ті, хто підозрюється в порушенні партійних правил, можуть бути затримані без правового захисту. Видання зазначає також, що інформація про зникнення глави Інтерполу у п’ятницю, 5 жовтня, була відсутня у китайських випусках новин.

У 2016 році правозахисні організації, такі як Amnesty International, висловили серйозне занепокоєння з приводу призначення Хунвея, заявляючи, що Китай може використати це для переслідування противників режиму за межами країни.

Незважаючи на відсутність публічних звинувачень проти нього, Хунвей, який все ще є членом правлячої Комуністичної партії, ймовірно, тісно співпрацював з колишнім начальником управління та членом Постійного комітету Політбюро Жоу Йонканом, який зараз відбуває довічне покарання за корупцію, пише NYT.

«Посадові особи, які перебувають під підозрою, часто зникають у слідчому органі партії, який може тримати їх протягом декількох місяців, не оприлюднюючи інформацію або не надаючи їм юридичних консультацій», - зазначає видання.

Нагадаємо, Франція почала розслідування за фактом зникнення президента Інтерполу Мена Хунвея. Заяву про зникнення подала його дружина, з якою Хунвей проживає у Ліоні. Вона повідомила, що чоловік вже тиждень не виходить на зв'язок після від'їзду в Китай 29 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: