У Львові чоловік помер від лептоспірозу

У Львові чоловік помер від лептоспірозу

У лабораторії пропустили, що через пошкодження шкіри на руках чоловіка лептоспіри (збудники хвороби) потрапили в кров

У Львові від лептоспірозу помер 54-річний чоловік. Про це  повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

«Помер 54-річний львів’янин, в якого діагностували важку форму лептоспірозу. Чоловіка госпіталізували в реанімаційне відділення Львівської обласної клінічної лікарні 9 січня у важкому стані. Лабораторні дослідження, проведені фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» підтвердили дане захворювання. Джерелом інфекції ймовірно були щурі. Лікарі боролися за його життя, але врятувати чоловіка не вдалося і 11 січня він помер», - повідомили у лабораторному центрі.

Як зазначається, під час проведення епідрозслідування випадку захворювання, встановлено, що у підвалі будинку, де проживав чоловік, було багато щурів. Син хворого звертався у відповідні служби, аби знешкодили їх. Хворий напередодні прибирав у підвалі, контактував з предметами, які, очевидно, були забруднені екскрементами гризунів.

«Найімовірніше через пошкодження шкіри на руках лептоспіри (збудники хвороби) потрапили в кров», - повідомили у лабораторному центрі.

Нездужання почалося ще 3 січня. Симптоми були такі, як при гострих респіраторних інфекціях: підвищення температури тіла, слабкість, ломота в тілі. Чоловік викликав бригаду швидкої медичної допомоги і 9 січня був госпіталізований в стаціонар, де йому встановили діагноз «лептоспіроз».

 Лептоспіроз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.
Резервуаром лептоспір у природі є багато видів диких і домашніх тварин, в яких інфекція може перебігати латентно або у формі хвороби різної тяжкості. Це найчастіше гризуни з ряду мишоподібних, роди:
  • Пацюк — найбільше — вид сірий пацюк, менше — чорний пацюк;
  • Миша — хатня миша, миша курганцева тощо;
  • Житник — зокрема польова миша;
  • Полівка — як правило полівка звичайна, полівка гуртова, тощо;
  • Мишак (лісові миши) — зокрема мишак європейський, мишак степовий;
  • Водяний щур (водяна полівка) — джерело лептоспірозу у природних осередках.
  • Щури — зокрема водяна полівка, ондатра, строкатка степова.

Велике поширення лептоспір відзначають серед свійських ссавців (велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки. тощо) і промислових (лисиці, вовки, дикий кабан, тощо) тварин. Найбільше значення мають ті, які виділяють лептоспір у довкілля із сечею протягом тривалого часу, в першу чергу, гризуни і травоїдні. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: