У Московському патріархаті виклали своє бачення того, яким має бути Об’єднавчий собор

У Московському патріархаті виклали своє бачення того, яким має бути Об’єднавчий собор

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун вважає, що цей Об’єднавчий Собор в Україні буде єдиний, що представлятиме не структури, а людей

Архімандрит РПЦ Кирило (Говорун): «Це буде Собор, що представлятиме не структури, а людей»

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун вважає, що Об’єднавчий Собор, який має пройти в Україні, буде першим і останнім, де участь єпископів буде добровільною. Кожен з учасників представлятиме на цьому соборі не свою церкву, а себе і свою паству. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За його словами, це буде Собор, що представлятиме не структури, а людей.

«Кожен учасник собору для себе ухвалюватиме рішення: іти йому чи не йти.  Це стосується і делегатів від Київського патріархату, що має саморозпуститися до цього часу, і УАПЦ. Думаю, що будуть і представники УПЦ (МП) у будь-якому разі. І в цьому сенсі, безумовно, собор буде репрезентативним. Я думаю, що сумнівів щодо його легітимності, з огляду на зазначені обставини, не повинно бути», - впевнений архімандрит Говорун.

Варто зауважити, що у церкві Київського патріархату, мають зовсім іншу думку, щодо того, хто матиме право брати участь у Собору. Детальніше читайте тут: Архієпископ Євстратій (Зоря): В Об’єднавчому соборі візьмуть участь лише ті архієреї, які просили про Томос

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: