У Нацраді скаржаться, що розрекламований закон не дозволяє добитися інформації про кінцевого власника ЗМІ

У Нацраді скаржаться, що розрекламований закон не дозволяє добитися інформації про кінцевого власника ЗМІ

Герасим'юк вважає, що в умовах гібридної агресії Нацрада з питань телебачення і радіомовлення мала б виконувати стратегічну роль

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк в інтерв'ю «Главкому» розповіла, що якщо власність записана на якихось островах, Нацрада не може запросити того, хто там заявлений, на засідання Нацради, щоб це перевірити.

На одному з останніх засідань Нацради Петро Димінський, нарешті, подав документи, що він є власником телеканалу ZIK. 

«Ми запитували у каналу, чому би їм не зробити так, як належить, – адже всім відомо, хто власник, та й ніби приховувати там нічого… ZIK подав документи – і ми лише вітаємо саме такі прозорі рішення. Якщо говорити в принципі, то розкривати кінцевого власника ЗМІ треба, але закон недосконалий. І я вже казала, що юристи вміло цим користуються, щоб все ж не називати його. Ми активно включились у виконання цього закону про медіавласність – всіх належним чином проконсультували, отримали від усіх те чи інше повідомлення. Багатьох оштрафували. У нас були навіть засідання, присвячені тільки штрафам за невчасне повідомлення та неправильне оформлення документів», - розповіла Герасим’юк.

За її словами, закон не дає нам можливостей добитися інформації про кінцевого власника.

«А також, навіть якщо і доб'ємося, то й що? Що маємо робити із цим знанням? От ми розмовляли з місією ОБСЄ, і вони питали – як змінилася мапа мовників за цей час? Бо помінялася влада, тож і власність, напевно. Ми можемо відповісти тільки, що власники змінювались, хтось щось комусь продав, хтось проставив інші прізвища, але дослідити мапу мовлення це не дає можливості. Якщо власність записана на якихось островах, ми не можемо запросити того, хто там заявлений, на засідання Нацради, щоб це перевірити. Ліцензії не змінювались... У мене те ж саме питання — що потім? Хоча вони все одно чомусь його не заявляють як власника, тож є ще час подумати і, можливо, змінити закон. Чинний надав нам можливості щось з'ясовувати, але не до кінця. Ми постійно подаємо свої пропозиції з усіх питань», - зазначила перший заступник голови Нацради.

У Нацраді скаржаться, що розрекламований закон не дозволяє добитися інформації про кінцевого власника ЗМІ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: