У «Нафтогазі» прокоментували істерику Росії: контракт закінчиться раніше, ніж «Газпром» встигне його розірвати

У «Нафтогазі» прокоментували істерику Росії: контракт закінчиться раніше, ніж «Газпром» встигне його розірвати
Головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко

Нафтогаз не бачить підстав для розірвання договору на транзит

Контракти між Газпромом і Нафтогазом завершаться наприкінці 2019 року, і російській стороні не варто розраховувати, що їх вдасться розірвати через Стокгольмський арбітраж раніше цього терміну.

Про це на брифінгу сказав головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, повідомляє Укрінформ.

«Зазначена інформація стосується лише наміру Газпрому звернутися в арбітраж. У відповідності до наших контрактів, передбачена певна процедура, яку сторони мають витримати до того часу, поки вони реально зможуть звернутися у арбітраж. За контрактом на постачання газу є 30 днів, протягом яких сторони мають спробувати дійти згоди, і тільки після того, як вони не могли цього зробити, одна зі сторін може звернутися в арбітраж. За контрактом на транзит газу така процедура передбачає 45 днів на відповідні переговори», - поінформував Вітренко.

Він наголосив, що Нафтогаз не бачить підстав для розірвання договору на транзит, а ті причини, які називає Газпром як підстави для розірвання чи перегляду контракту на транзит, виглядають для української сторони неприйнятними.

«Навіть якщо через 45 днів Газпром звернеться до арбітражу, такий арбітраж буде тривати роками. Контракт на транзит завершується 31 грудня 2019 року. Очікувати, що до цього часу завершиться арбітраж, немає особливого сенсу. На наш погляд, з практичної точки зору нічого не відбудеться. Контракти не будуть розірвані і будуть існувати до 2019 року, якщо тільки Газпром не буде діяти у неправовий спосіб - тоді контракти і на постачання, і на транзит залишаться чинними до їх завершення відповідності до самих документів», - зазначив Вітренко.

Разом з тим він підкреслив, що для України важливо залишатися надійним транзитером.

«Для нас є дуже важливим збереження транзиту територією України та надійність постачання газу як українським споживачам, так і європейським споживачам. Тому будь-які дії, які можуть загрожувати цьому, не будуть підтримані з нашого боку», - наголосив Вітренко.

Відсьогодні Нацгвардія терміново бере під охорону українську газотранспортну систему.

Як відомо, «Нафтогаз» нарахував «Газпрому» $2,5 мільйона пені. У свою чергу «Газпром» назвав «Нафтогаз» здирником.

Сьогодні 5 лютого «Нафтогаз» отримав від «Газпрому»повідомлення про розірвання контракту.

Після цього «Нафтогаз» заявив про закриття свого офісу в Росії.

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

2 березня «Газпром» заявив, що готовий розірвати газові контракти з Україною.

Президент Петро Порошенко повідомив, що контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» не можна розірвати в односторонньому порядку.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Третя газова війна. Чому зірвався бліцкриг Москви

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: