У Росії зник інформатор, який розповів про низку злочинів «кухаря Путіна»

У Росії зник інформатор, який розповів про низку злочинів «кухаря Путіна»
Євген Пригожин

У СК Росії заявили, що розпочали дослідчу перевірку за фактом зникнення Амельченка

Слідчий комітет РФ розшукує героя розслідування «Новой газеты» Валерія Амельченка, який розповів про низку кримінальних злочинів, вчинених структурами російського бізнесмена Євгена Пригожина, відомого як «кухар Путіна».

У СК Росії заявили, що розпочали дослідчу перевірку за фактом зникнення Амельченка.

Раніше журналіст «Новой газеты» Денис Коротков провів розслідування щодо діяльності структур Пригожина. Героєм матеріалу став Амельченко, який працював на бізнесмена.

Амельченко розповів журналісту, що разом з Олегом Сімоновим, який є фармацевтом за професією, їздив до Пскова, аби «провчити» місцевого активіста партії «Яблуко» Сергія Тихонова. Йому вкололи невідому речовину, після чого він помер.

Також інформатор заявив, що за наказом Пригожина разом з іншими його людьми їздив до Сирії, де брав участь у тестуванні різних видів отрути на полонених джихадистах.

За словами Амельченка, внаслідок тестів смертельне поранення дістав високопосадовий співробітник сирійських спецслужб. У 2017 році Сімонова, який також брав участь у тестах, знайшли мертвим.

Також інформатор розповів, що брав участь у побитті опозиційних політиків та блогерів, інсценуванні ДТП за участі бізнесмена, який мав майнову суперечку з Пригожиним, та в інших злочинах.

Амельченко додав, що бував на Майдані в Києві в 2013 та 2014 роках, але не розкрив, яке саме завдання виконував.

На початку жовтня інформатор заявив після чергової зустрічі з журналістом «Новой газеты», що за ним стежать. Після цього він перестав виходити на зв’язок, а у дворі будинку Амельченка знайшли його черевик та телефон.

Нагадаємо, Пригожина пов'язують з так званою російською «фабрикою тролів» в інтернеті, а також з приватною військовою компанією «Вагнер».

Як повідомлялось, спецслужби США заявили, що стурбовані постійними кампаніями Росії, Китаю та інших іноземних суб'єктів, зокрема, Ірану, спрямованими на підрив довіру до демократичних інституцій та вплив на настрої громадськості й політику уряду. Вони також можуть намагатися впливати на сприйняття виборців та прийняття рішень на виборах у 2018 та 2020 роках, наголошується у заяві Управління Директора національної розвідки.

Видання The Washington Post повідомляє, що Міністерство юстиції США звинуватило у втручанні в американські проміжні вибори 44-річну росіянку Олену Хусьянову з Санкт-Петербурга, яка є головним бухгалтером «проекту Лахта»,  що фінансується російським олігархом Євгеном Пригожиним і двома підконтрольними йому компаніями - Concord Management і Concord Catering.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: