У законопроекті про реінтеграцію Донбасу може з’явитися пункт про миротворців

У законопроекті про реінтеграцію Донбасу може з’явитися пункт про миротворців

Ініціатива України про розміщення миротворців на Донбасі також стосується того, що ця миротворча місія «частково має розпочати процес реінтеграції Донбасу»

Представник президента в парламенті, заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко не виключає, що пункт про введення миротворчих сил Організації Об'єднаних Націй може бути внесено у законопроект про реінтеграцію Донбасу. Про це вона сказала журналістам.

Луценко зазначила, що ще на бачилася з президентом Петром Порошенком, і тому, точно не може сказати, чи обговорювався законопроект про реінтеграцію Донбасу під час його візиту до США.

«Але я думаю, що всі ті норми, всі ті механізми, всі ті інструменти, які закладені в цей закон про реінтеграцію Донбасу, проговорювалися тим чи іншим чином із президентом (Дональдом) Трампом, я думаю, що і з прем'єр-міністром Канади (Джастіном Трюдо)», - сказала Луценко.

При цьому, за її словами, партнерів України, які запровадили проти Росії санкції, «в першу чергу цікавило, які інструменти будуть закладені для того, щоби реінтегрувати Донбас».

Вона нагадала, що нещодавно під час засідання Ради безпеки ООН в Нью-Йорку, в якому брав участь президент України, велася мова і про миротворчі місії.

Ініціатива України про розміщення миротворців на Донбасі також стосується того, що ця миротворча місія «частково має розпочати процес реінтеграції Донбасу».

Окрім того, відповідаючи на уточнююче питання, чи внесено пункт про миротворців у законопроект щодо реінтеграції Донбасу, Луценко нагадала, що неодноразово заявляла, що «до останнього моменту такого пункту в законі немає». «Але, після того, як відбудуться консультації в Сполучених Штатах, він можливо з'явиться, можливо ні. Все буде залежати від форми, від моменту, коли буде запроваджена така місія», - наголосила вона.

Разом з тим, Луценко звернула увагу, що Порошенко вже звернувся до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша з пропозицією вже направити на Донбас технічну оціночну місію, яка ознайомиться і проаналізує поточну ситуацію і проблеми на Донбасі. «Заїде така (оціночна. – Ред.) місія для того, щоби подивитися, чи можна направляти таку миротворчу місію, в яку частину, де вона буде знаходитися для того, щоби розпочати цей процес направлення миротворчої місії в Україну», - заявила Луценко. 

Нагадаємо, президент Порошенко заявив на сесії Генеральної асамблеї ООН, що мандат миротворців ООН повинен покривати усю окуповану територію Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: