Україна має залучити США до свого енергоринку – екс-віце-прем'єр

Україна має залучити США до свого енергоринку – екс-віце-прем'єр
Роман Безсмертний

Безсмертний переконаний, що обхідні газогони – «Північний потік» і «Турецький потік» – рано чи пізно будуть запущені, і тоді Україна втрачатиме обсяги прокачки газу через свою ГТС

Україні вкрай необхідно залучити США, як бізнес-партнера у питанні формування енергетичного ринку. Тільки так наша держава може протидіяти впливу Росії. Про це заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний, коментуючи відкриття морської ділянки «Турецького потоку».

«З українського боку – жодних заяв, жодних ініціатив. Але переконаний: запуск «Турецького потоку» має підштовхнути Україну діяти рішучіше», - сказав він.

Безсмертний переконаний, що обхідні газогони – «Північний потік» і «Турецький потік» – рано чи пізно будуть запущені. Отже, Україна втрачатиме обсяги прокачки газу через свою ГТС.

«Що у цій ситуації можна зробити Україні? Знайти союзника, який здатен загальмувати або зупинити цей процес. Таким союзником нині можуть бути лише США. Економічна співпраця з Америкою у формуванні енергетичного ринку конче необхідна і нам, і Європі», - вважає він.

При цьому політик не виключає, що одним із варіантів могла б бути приватизація української ГТС потужною американською компанією. «Задля того, щоб стримувати Росію і не дати Європі поховати саму себе під тиском російських «солодких обіцянок» дешевого газу із «потоків». Це передусім питання безпеки», - пояснив він.  

На його думку, українська ГТС – «кістка в горлі для Росії», але вона може бути такою «лише до певного часу». Він зауважив, що країни ЄС, що підписали Енергетичну хартію і Третій енергетичний пакет, «самі ж сьогодні і не виконують принципових засад цих документів». Головні із них – видобуток, транспортування і реалізація газу не може бути в одних руках. Втім, із введенням «потоків» якраз це і відбувається. За його словами, «Європа сама дозволяє захопити свій ринок не за правилами Енергетичної хартії, а за правилами Росії».

«Показовим прикладом для мене, як треба діяти у цій ситуації, є Литва. Прибалтійська країна налагодила економічну співпрацю з США, отримує звідти газ через СПГ-термінали. Газовий шантаж Росії ця невелика країна зупинила», - зазначив Безсмертний.

Він наголосив, що Україні вкрай необхідні США як бізнес-партнер у питанні формування національного ринку, впливу на Росію і на європейський ринок.

«Самостійно ми тут нічого не вдіємо. І вже незабаром можемо опинитися в такій ситуації, що наша ГТС не буде потрібною навіть нам самим… Вона просто стане іржавою трубою на смітнику історії», - переконаний політик.


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: