Україна обміняється з Литвою досвідом щодо зняття з експлуатації «радянських» АЕС

Україна обміняється з Литвою досвідом щодо зняття з експлуатації «радянських» АЕС
Остап Семерак 

Сторони домовилися сформувати групи спеціалістів з обох країн, які відвідають Чорнобильську та Ігналінську АЕС

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак  переконаний, що український досвід виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС цікавий європейським країнам, які  розпочали процес зняття з експлуатації  АЕС, споруджених у радянські часи.

Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з представниками  делегації Литовської Республіки, яку очолив віце-міністр Міністерства енергетики Литовської Республіки Сімонас Сатунас. 

Остап Семерак розповів, що Україна вже виходила з ініціативою до європейських партнерів і пропонувала вивчити можливість створення європейського центру для обміну досвідом вузькопрофільних спеціалістів,  які працюють над зняттям з експлуатації АЕС та захороненням радіоактивних відходів.

«Україна має унікальний  досвід та висококваліфікованих фахівців у цій сфері  та постійно працює над пошуком нових шляхів підтримки екологічно та  техногенно безпечного стану Чорнобильської АЕС.  Ми  відкриті до співпраці та  готові ділитися своїми багаторічними напрацюваннями», - зазначив Остап Семерак.

У свою чергу, віце-міністр Міністерства енергетики Литовської Республіки Сімонас Сатунас розповів, що уряд його країни багато приділяє  уваги питанню  виведення з експлуатації  Ігналінської АЕС. І вони зацікавлені в співпраці з Україною в плані обміну досвідом у цьому  напрямку.  Він також наголосив, що це  - важливе питання від якого залежить національна  безпека Європи.

Сторони  домовилися сформувати групи  спеціалістів з обох країн, які відвідають Чорнобильську  та Ігналінську АЕС та вивчать  напрацювання кожної групи в цьому напрямку.

Крім того, мова йшла і про необхідність  активізувати співпрацю  між двома країнами  в рамках реалізації Угоди між Міністерством екології та природних ресурсів України та Міністерством охорони навколишнього середовища Литви про співробітництво у сфері захисту навколишнього середовища, яка була підписана минулого року.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: