В ЄС немає єдності щодо розширення за рахунок Македонії і Албанії

В ЄС немає єдності щодо розширення за рахунок Македонії і Албанії

ФРН виступає за початок переговорів про розширення по стратегічним мотивам

На фоні посилення антиміграційних настроїв в ЄС всередині блоку немає єдності щодо того чи починати переговори щодо приєднання таких країн як Македонія та Албанія. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Скоп’є і Тирана очікували, що керівники МЗС країн ЄС дадуть зелене світло на такі переговори в рамках свого засідання в Люксембурзі вже цього вівторка. Проте проти цього виступили Франція і Нідерланди, яких підтримала також Данія. Дані країни ЄС вважають, що Македонія і Албанія мають продемонструвати більше успіхів по боротьбі із корупцією і організованою злочинністю для того, щоб Брюссель дав свою згоду на початок переговорів щодо членства. Зі свого боку НАТО готове вже на саміті 11-12 липня в Брюсселі дати згоду на початок переговорів по приєднанню Македонії до Альянсу. При цьому Албанія вже є членом НАТО із 2009 року. 

Президент Франції Еммануель Макрон іще в квітні 2018 року, виступаючи перед Європарламентом, чітко заявив, що Париж не підтримуватиме подальше розширення ЄС без внутрішніх реформ в потенційних кандидатах. І на сьогодні дана позиція Франції не змінилася. Після цього Франція і Нідерланди в листі до решти країн ЄС в травні 2018 року заявили про те, що відсутність достатнього прогресу по судовій реформі, корупція і організована злочинність є причинами чому ні Македонія, ні Албанія не є готовими до переговорів по питанням членства в ЄС. Джерела в ЄС повідомляють, що Еммануель Макрон побоюється, що переговори по розширенню блоку можуть зіграти на руку популістам. Зі свого боку ФРН вважає, що Франція має підходити до розширення ЄС на Балкани із точки зору стратегії. Іншими словами початок переговорів про членство в ЄС має стати протидією поширенню впливу РФ і КНР.

Раніше повідомлялося, що уряд Македонії схвалив перейменування країни. Тепер законопроект має бути представлений на розгляд парламенту Македонії.

Нагадаємо, Греція і Македонія 17 червня підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія.

Угода відкриває шлях вступу в НАТО і ЄС для колишньої югославської республіки і покладе край 27-річному спору між двома країнами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: