В Міносвіти збираються ввести ЗНО з іноземної мови для студентів, що вступають на магістратуру

В Міносвіти збираються ввести ЗНО з іноземної мови для студентів, що вступають на магістратуру

Експеримент почався зі студентів-правників, у 2018 році — частково пошириться на інші галузі знань

Для вступу на магістратуру щодо шести галузей знань у 2018 році буде узгоджено ЗНО з іноземної мови, про це повідомив «Главкому» заступник міністра освіти Юрій Рашкевич.

Експеримент із ЗНО для абітурієнтів магістратури почався у 2017 році для спеціальності «Право». Перший блок тесту — перевірка загальних навчальних правничих компетентностей, яка включала тестування аналітичного, критичного, логічного мислення (свого роду тест на IQ). Другий блок —  тест із шести базових юридичних (правничих) дисциплін, що включав конституційне, кримінальне, кримінальне процесуальне право. І третій блок – тест з іноземної мови.

«Ми розглядаємо це як певний пілотний проект до запровадження в тому чи іншому вигляді контролю якості бакалаврату і в перспективі і магістерки для інших спеціальностей, говорить Юрій Рашкевич. В умовах вступу 2018 року вже записано, що це буде проводитися також для спеціальності «Міжнародне право». І плюс, для шести галузей знань (гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, журналістика, право, сфера обслуговування, міжнародні відносини. «Главком») ми угодимо ЗНО з іноземної мови».

Нагадаємо, що 2017-й був особливим роком для студентів-бакалаврів, які вступали на магістратуру зі спеціальності «Право». В усіх без виключення вишах для бажаючих навчатися за цим фахом проводилося зовнішнє незалежне оцінювання. Формат був той самий, що і для школярів-вступників у вищі навчальні заклади, проте рівень знань у здобувачів, звісно, передбачався інший. Майбутні правники стали першими, хто зіткнувся з таким оцінюванням (минулого року цією схемою пілотно скористувалися лише кілька вишів). У Міністерстві освіти і науки хочуть і надалі вводити цей метод екзаменування при вступі на магістратуру на інших спеціальностях. До того ж, такий свого роду експеримент став «дзеркалом», в яке варто було подивитися і, на думку чиновників Міносвіти, «жахнутися» якості бакалаврської освіти.

Більше — читайте у статті Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: