В Росії обвинуватили у шахрайстві одіозну «фабрику тролів»

В Росії обвинуватили у шахрайстві одіозну «фабрику тролів»
Депо

Колишні працівниці «фабрики» подають до суду на свого тодішнього працедавця.

УМВС по Приморському району Санкт-Петербурга побачило ознаки шахрайства в діях керівництва так званої пітерської «фабрики тролів» - компанії, що займається публікацією політичних коментарів і постів в інтернеті. Про це пише російське видання «КоммерсантЪ».

Перевірка проводилася за скаргою колишньої співробітниці ТОВ «Інтернет-дослідження» Людмили Савчук. Матеріали перевірки передані в слідче управління для прийняття рішення про порушення кримінальної справи. Шанси на це досить високі, вважають петербурзькі правозахисники, що представляють інтереси заявниці.

Заява в поліцію мешканка Санкт-Петербурга Савчук подавала ще в минулому році. Спочатку їй відмовили в порушенні справи, проте пізніше УМВС розглянуло скаргу повторно.

У своїй заяві Савчук вказала, що її зацікавила вакансія, в якій пропонувалося писати повідомлення в інтернеті на задану тему. Вона влаштувалася в ТОВ «Інтернет-дослідження» в січні 2015 року, а звільнилася 11 березня. У заяві з проханням провести прокурорську перевірку вона вказала наступні порушення: їй не було надано трудовий договір при прийомі на роботу, трудову книжку у неї не брали і не робили там записи, зарплату платили не в повному обсязі, за отримання грошей вона не розписувалася. При цьому робочий день тривав 12 годин.

Влітку 2015 року Людмила Савчук і «Команда 29» стягнули через суд з «Інтернет-досліджень» заборгованість по заробітній платі та моральну компенсацію в розмірі 1 руб., ідеться в статті.

«Суд лише створив привід вивести цю досить закриту організацію в публічне поле», - пояснила юрист Дар'я Сухих. Після цього організація змінила юридичну особу і зараз існує під назвою ТОВ «Тека».

З «Текою» як правонаступником «Інтернет-досліджень» зараз судиться ще одна колишня співробітниця - Ольга Мальцева, яку офіційно не працевлаштували, а потім не виплатили допомогу по догляду за дитиною. Розгляд її позову призначено на листопад.

17 серпня 2016 року, в ході підготовки позову «Команда 29» отримала нову фактуру про «фабриці тролів». Зокрема, пані Мальцева передала правозахисникам масу технічних завдань з написання коментарів і скріншоти з внутрішнього листування співробітників в месенджері Telegram.

Одним із спонсорів центру інтернет-тролів, який базується в російському Ольгино, вважають російського олігарха Малофєєва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: