Кум Путіна вимагає скасувати мораторій на використання російськомовного продукту в Україні

Кум Путіна вимагає скасувати мораторій на використання російськомовного продукту в Україні
Віктор Медведчук активно провадив проросійську діяльність в Україні ще перед початком війни. На фото Медведчук у компанії радника Путіна Сергія Глазьєва, якого тепер Генпрокуратура України звинувачує у воєнних злочинах і причетності до так зван

Судові позови розглядають окружні адмінсуди Львова, Тернополя і Житомира

«Всеукраїнський громадський рух «Український вибір-Право народу» судиться з Львівською обласною радою через запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Громадський рух, який керується кумом російського президента Путіна Віктором Медведчуком, на початку листопада звернувся з позовом до Львівського окружного адміністративного суду. Окремо «Український вибір» клопотав суд зупинити дію спірного рішення сесії облради, оскільки воно буцімто порушує права позивача щодо статутної діяльності і  не відповідає нормам Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»Закону України «Про культуру»Закону України «Про національні меншини в Україні». Однак ця заява була залишена без задоволення через відсутність належних та допустимих доказів.

Крім цього, Житомирська регіональна організація і Тернопільська регіональна організація політичної партії «За життя» (на початку листопада Віктор Медведчук очолив політраду цієї політичної сили - «Главком») позиваються до тамтешніх обласних рад щодо скасування мораторіїв на публічне використання російськомовного культурного продукту на територіях Житомирської і Тернопільської областей.

Вони вважають, що ці рішення сесій суперечать положенням Конституції, а також порушують права членів партії «За життя» в частині використання ними в своїй діяльності надбань в сфері культури, історико-культурної спадщини, засобів масової інформації, створених російською мовою.

Наразі місцеві окружні адміністративні суди відмовилися зупиняти дію спірного рішення сесій Житомирської і Тернопільської облрад.

Нагадаємо, що протягом вересня-листопада 2018 року три обласні ради в Україні (Львівська, Житомирська і Тернопільська) ухвалили однотипні мораторії на публічне використання російськомовного культурного продукту на своїх територіях. Вони передбачають заборону відтворення аудіовізуальних творів мовою держави-агресора, тобто Росії до моменту повного припинення окупації території України.

Під час прийняття цих мораторіїв місцеві ради керувалися постановою Верховної Ради від 27 січня 2015 року № 129-VIII «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором», а також врахували численні звернення патріотичних і ветеранських громадських організацій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: