В Україні реабілітували отаманів Холодного яру

В Україні реабілітували отаманів Холодного яру

Рішення ухвалив Апеляційний суд Київської області

За заявою прокурора Київської області сьогодні, 18 жовтня Апеляційний суд Київської області виніс рішення про реабілітацію отаманів Холодного яру і Чорного лісу.

Про це на сторінці в Facebook повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«Нарешті! В перші дні мого призначення на посаду ГПУ, в «своїй» камері Лук'янівського СІЗО, де раніше сиділи отамани Холодного яру, я заявив про необхідність реабілітації цих українських героїв. У вівторок, 18 жовтня, за заявою прокурора Київської області, рішення Апеляційного суду Київської області реабілітовані отамани Холодного яру і Чорного лісу – Іларіон Завгородній (Загородній), Мефодій Голик-Залізняк, Юрій Дроботковский (він же Чорнота), командир 2-го Синього полку 1-ї Синьої дивізії Кость Здобудь-Воля, Іван Ляшенко та інші, хто брав участь у визвольних змаганнях початку ХХ сторіччя за утвердження української державності, історичної єдності земель, консолідації суспільства, зміцнення міжнародного авторитету», - написав Луценко.

Згідно із Законом України «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті» повстанські та партизанські загони Холодноярської республіки визнані борцями за незалежність України у XX столітті, йдеться в повідомленні.

Генпрокурор підкреслив, що прокуратурі вдалося відстояти принципову позицію щодо визнання безпідставним засудження отаманів Холодного яру і Чорного лісу за ст. 58 Кримінального кодексу УРСР до вищої міри покарання – розстрілу з конфіскацією майна і домогтися їх реабілітації на підставі даних архівної кримінальної справи.

Зокрема, на його підставі було встановлено, що вина отаманів у вчиненні злочину підтверджувалася тільки частково вдячними показаннями засуджених. Інших доказів, які б підтверджували їх вину у вчиненні інкримінованого злочину, в матеріалах справи відсутні.

Крім того, Кримінальний кодекс УРСР, за яким засуджені учасники повстанських і партизанських загонів вступив в дію після вчинення ними інкримінованого злочину.

«Таким чином, вирок від 2 лютого 1923 року у відношенні Іларіона Завгороднього (Загороднього), а також інших засуджених був винесений на підставі закону, який на час скоєння останніми дій ще не діяв», - наголосив Луценко.

Генпрокурор подякував керівника прес-служби ГПУ А. Демартіно, який за його словами ініціював справу і прокурора Київської області Д. Чибісова, який «наполегливо відстоював справу в суді».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: