В Вищій раді юстиції пояснили, чому раніше не взялись за суддю Чауса

В Вищій раді юстиції пояснили, чому раніше не взялись за суддю Чауса
Микола Чаус

Стосовно поведінки судді Чауса скарг на адрксу Вищої ради юстиції не надходило

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому за сумнозвісного суддю Чауса не взялися раніше. Адже суддю-хабарника можна було звільнити за порушення присяги до того, як він утік, з огляду на його поведінку на процесі над Корбаном.

«Щодо Чауса ми розглядали висновок тимчасовї слідчої комісії (ТСК), який стосувався рішення в одній адміністративній справі стосовно учасника Автомайдану. Все решта стосувалося галасу в засіданні, а не конкретних справ, які могли бути розглянуті ВРЮ. Ми ж не можемо розглядати всі крики і звинувачення: до нас має надійти скарга в певній формі, яка має бути належним чином відпрацьована і розглянута. Ні щодо справи Корбана, ні щодо поведінки Чауса в інших судових засіданнях до нас ніхто не звертався», - пояснили у ВРЮ.

Хоча комісія ВРЮ здійснила перевірку в суді, оскільки під час розгляду справи судді Чауса було виявлено існування двох протоколів судового засідання щодо притягнення до адміністративної відповідальності заявника, один з яких (без підпису судді) було долучено до матеріалів справи ТСК з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Існує і дві постанови суду про звільнення заявника від відповідальності з різними датами ухвалення.

«Члени Вищої ради юстиції виїжджали до суду для з’ясування цих обставин. Втім, не вдалося встановити, що ці порушення – наслідок дії судді, тому було направлено відповідне звернення до правоохоронних органів. Але що стосується долі судді Чауса, то більшість членів Ради підтримала рішення про відмову у внесенні подання щодо звільнення за порушення присяги. Водночас рішення не було прийнято одностайно – думки членів ВРЮ розділились, дії судді дістали публічну і досить критичну оцінку частини складу ради в окремій думці. Її викладено на сайті ВРЮ», - повідомив Бенедисюк.

Нагадаємо, адвокат судді-втікача Миколи Чауса повідомив НАБУ, що його підопічний може повернутися в Україну у найближчі 10 днів.

Як повідомлялося, суддю Чауса викрили на хабарі в $150 тис., який він ховав у двох трилітрових банках у себе на городі.

6 вересня Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді Чауса. Після цього Чаус втік з країни. Нині справа судді Дніпровського райсуду Києва знаходиться на розгляді в офісі з правових питань Генерального секретаріату Інтерполу.

21 жовтня стало відомо, що Україна просить Інтерпол оголосити суддю Чауса у розшук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: