Венеціанська комісія готова провести експертизу українських реформаторських законів

Венеціанська комісія готова провести експертизу українських реформаторських законів

Джанні Букіккіо позитивно оцінив зміни в Україні та запевнив у готовності і надалі підтримувати країну на шляху реформ

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів зустріч з Головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, під час якої сторони обговорили реформи, що здійснюються в Україні.

Глава Уряду зазначив, що в Україні реалізується низка важливих реформ, акцентувавши увагу співрозмовника на реформі децентралізації влади, судовій реформі. Так, Парламентом схвалено зміни до Конституції в частині правосуддя та низку законів для впровадження реформи судової системи.

«Це та гілка влади, яка має бути бездоганно чистою, бездоганно відкритою, зрозумілою і яка має отримати бездоганну репутацію і довіру суспільства», - наголосив Володимир Гройсман.
Голова Уряду також підкреслив, що в Україні створені ефективні механізми боротьби з корупцією. «Сьогодні весь інструментарій - і законодавчий, і інституційний - боротьби з корупцією фактично сформований», - зазначив Володимир Гройсман.

Голова Уряду підкреслив, що реформа судової системи «дасть можливість замкнути схему невідворотності покарання, в тому числі і за корупційні прояви».

Під час обговорення реформи децентралізації Володимир Гройсман зазначив, що процес об’єднання громад набирає обертів.

«Я вважаю, що треба більше працювати з лідерами громад, допомагати їм об’єднуватися», - зазначив Глава Уряду.

Гройсман подякував Голові Венеціанської комісії за підтримку перетворень в Україні.

В свою чергу Джанні Букіккіо позитивно оцінив зміни в Україні та запевнив у готовності і надалі підтримувати країну на шляху реформ.

«Ви будете просуватися далі, оскільки всі заходи, які здійснюються, відбуваються у правильному напрямку», - сказав він.

Джанні Букіккіо, зокрема, висловив готовність Венеціанської комісії в експертизі реформаторських законів, щоб «це були гарні закони, які відповідають європейським стандартам».

«Ми існуємо для того, щоб розповсюджувати і ділитися досвідом всієї Європи», - зазначив Голова Венеціанської комісії.

Довідково. Європейська комісія «За демократію через право», яку за місцем розташування ще називають Венеціанською комісією, є консультативним органом Ради Європи з питань конституційного права.

Комісія може проводити дослідження з власної ініціативи та, у разі необхідності, може розробляти проекти законів, рекомендацій та міжнародних договорів. Пропозиції Комісії можуть обговорюватись і прийматись статутними органами Ради Європи (ст. 2 Статуту Комісії). Що стосується питань конституційної ситуації в окремих державах, то Комісія може надавати експертну допомогу органам влади цих держав при розробці актів конституційного законодавства у випадку надходження відповідного запиту.

Зазвичай до Венеціанської комісії звертаються як до найавторитетнішої юридичної інституції в процесі гармонізації національного законодавства з правом Ради Європи, в ході моніторингу виконання зобов’язань новими державами-членами РЄ у галузі конституційної, судово-правової та інших реформ, під час вдосконалення законодавчих механізмів і систем правозастосування.
Рішення Комісії не є юридично зобов’язуючими, вони мають лише консультативний характер.

Проте висновки Комісії часто враховуються органами державної влади при підготовці остаточних текстів актів конституційного законодавства.

З 2009 року Венеціанську комісію очолює Джанні Букіккіо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: