Венеціанська комісія підтримала створення Антикорупційного суду, але розкритикувала обидва законопроекти

Венеціанська комісія підтримала створення Антикорупційного суду, але розкритикувала обидва законопроекти

У висновку надається позитивна оцінка судовій реформі, що проводиться Україною, але відзначається необхідність пришвидшення судового розгляду справ, пов'язаних із корупцією

Сьогодні Венеціанська комісія на своєму пленарному засіданні оприлюднила висновок щодо законопроектів №6011 (О.Сироїд, Є.Соболєв, І.Крулько, С.Лещенко) та № 6529 (С.Алєксєєва).

Експерти Венеціанської комісії підтримали створення в Україні Антикорупційного суду із посиланням на заяву президента України про необхідність створення такого органу.

У висновку надається позитивна оцінка судовій реформі, що проводиться Україною, але відзначається необхідність пришвидшення судового розгляду справ, пов'язаних із корупцією. Як зазначено у висновку, «ця реформа чітко направлена на перебудову української судової системи у відповідності до стандартів Ради Європи та забезпечення в Україні верховенства права».

Експерти визнали за доцільне створення АКС як окремого органу та не підтримали створення розгалуженої системи палат, що було передбачено в законопроекті Алєксєєва.

Разом з тим, експерти розкритикували ряд положень законопроекту №6011 авторства Сироїд, Крулька, Лещенка, звернувши увагу на недопустимість політизації процесу призначення суддів та необхідність дотримання Конституції під час процедур добору. Зокрема, аналізуючи законопроект №6011 експерти Венеціанської комісії за необхідне «запровадити додаткові захисні механізми для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої та законодавчої влади».

У висновку, серед іншого, наголошується: «…Судді, які будуть спеціалізуватися на розгляді справ щодо корупції високого рівня, мають бути обрані в рамках прозорого процесу, який базується на об’єктивних критеріях. Також критично важливим є те, що ці судді мають бути адекватно захищені від неправомірного зовнішнього, в тому числі політичного, впливу і від будь-якої атаки на їх незалежність та безпеку».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: