Вибіркова справедливість: за підкуп виборців на місцевих виборах-2015 покарали лише стрілочників

Вибіркова справедливість: за підкуп виборців на місцевих виборах-2015 покарали лише стрілочників

Органи слідства зіштовхуються зі значними проблемами щодо доведення фактів підкупу виборців

На місцевих виборів-2015 в Україні було розпочато 159 проваджень за підкуп виборців (ст. 160 Кримінального кодексу України), наразі судова влада ухвалила лише 17 вироків за цією статтею. Про це повідомляється у дослідженні  Громадянської мережі «Опора».

Зазначимо, що 12 з 17 вироків щодо підкупу виборців винесені одним судом Одеської області за результатами розслідування однієї незаконної технології. Загалом, вироки винесли лише тим, хто взяв хабар у розмірі близько 50 гривень або був посередником у кримінальній схемі. Провадження щодо більш значних порушень під час виборів у Єдиному судовому реєстрі України не зареєстровані.

На сьогодні, зафіксовано єдине притягнення до відповідальності кандидата в депутати місцевої ради за підкуп виборців. Суд встановив, що обвинувачений 20 жовтня 2015 року, будучи кандидатом у депутати на чергових місцевих виборах до Острозької міської ради, звернувся до студента Національного університету «Острозька академія» із пропозицією надати по 50 грн кожному виборцю, який на чергових місцевих виборах проголосує за нього, та додатково пообіцяв пригостити цих виборців на суму 500 грн. Зрештою, кандидат отримав 5 років позбавлення волі із звільненням від покарання, за умови іспитового строку 1 рік 6 місяців. Особи, які передавали та отримували кошти, не понесли відповідальності за своє діяння.

За результатами моніторингу Громадянської мережі «Опора», органи слідства зіштовхуються зі значними проблемами щодо доведення фактів підкупу виборців. Виправити ситуацію з притягненням до відповідальності за порушення під час виборів зможе тільки вдосконалення законодавства і зміна підходів до правозастосовчої практики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: