Вибори у Франції або згуртують, або поховають Євросоюз – The Guardian

Вибори у Франції або згуртують, або поховають Євросоюз – The Guardian
Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 23 квітня

Європейські чиновники і дипломати не вірять у те, що Франція – ключовий член ЄС – його покине

Залежно від того, переможе на французьких президентських виборах євроскептик чи проєвропеєць, вони можуть зруйнувати чи згуртувати Євросоюз, пише The Guardian.

Видання зазначає, що здебільшого європейські чиновники і дипломати не вірять у те, що Франція – ключовий член блоку – дійсно його покине (до чого схиляють своїх виборців Жан-Люк Меланшон і Марін Ле Пен).

«Набагато страшніше – і, судячи з усього, найімовірніше, – якщо Париж повернеться до ЄС спиною. Євросоюз не переживе «Фрексіт», хоча шанси на такий результат малі», – йдеться у статті.

Як зазначається у матеріалі, перемога Еммануеля Макрона, проєвропейського центриста, дасть Франції можливість провести реформи, а ЄС – шанс відновитися. Опитування пророкують йому перемогу в другому турі виборів, однак проблема в тому, що він може туди не потрапити.

Суперники Макрона – лідер ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен і лівий радикал Жан-Люк Меланшон – обидва пропонували провести референдум про вихід Франції з ЄС. У Брюсселі не надто переймаються через це, бо ідею всенародного голосування з цього питання навряд чи підтримає французький парламент, а необхідність його схвалення прописана в конституції. Однак і без повноцінного «Фрексіта» президент-євроскептик у Франції створить ЄС великі проблеми.

В економічних програмах обох кандидатів, наприклад, закладено зростання державних витрат, що порушить правила ЄС щодо бюджетного дефіциту. Намір Ле Пен ввести податок на імпорт і низькооплачуваних мігрантів зі Східної Європи несумісне з єдиним ринком. Обіцянки Меланшона накласти вето на угоди про вільну торгівлю і покінчити з незалежністю Європейського центрального банку стануть брюссельським прокляттям.

У підсумку саме «підривні» дії Ле Пен і Меланшона можуть підкосити ЄС у той момент, коли йому найбільше потрібен розвиток, резюмує видання.

Як повідомляв «Главком», перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 23 квітня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: