Вибори в об’єднаних громадах: 1,7% дільниць відкрилися із запізненням

Вибори в об’єднаних громадах: 1,7% дільниць відкрилися із запізненням

«Опора» розказала про порушення на виборах

Спостерігачі зафіксували відкриття 1,7% виборчих дільниць в об’єднаних територіальних громадах, де сьогодні проходять вибори, пізніше 8 години ранку. Про це інформує громадська організація «Опора».

За її даними, запізнення сталися через проблемами в організації голосування. Інші дільниці відкрилися вчасно.

Із моменту відкриття виборчих дільниць до спостерігачів надходить інформація про помилки у текстах виборчих бюлетенів або факти їхнього неналежного виготовлення (Житомирська, Херсонська, Харківська, Черкаська обл.). Деякі територіальні виборі комісії (ТВК) були змушені передруковувати виборчі бюлетені безпосередньо перед днем голосування (наприклад, у Карашинській об’єднаній територіальній громаді Корсунь-Шевченківського району Черкаської області).

«Наявність помилок у виборчих бюлетенях щодо зареєстрованих кандидатів може негативно вплинути на загальну легітимність виборів», - йдеться у повідомленні.

Окремі дільничні виборчі комісії (ДВК), як засвідчують спостерігачі «Опори», неналежним чином забезпечували охорону виборчих бюлетенів до початку голосування. Напередодні дня голосування спостерігачі повідомляли про недостатньо ефективну комунікацію поліції та ТВК з питань охорони виборчих бюлетенів.

Крім того, 85,6% дільничних комісій розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу можливість контролювати процедури підготовки виборчих дільниць до початку голосування. Раніше 07:15 розпочали підготовчі засідання 14,4% ДВК.

«Недотримання ДВК законодавчих вимог щодо належного часу для проведення підготовчих засідань у день голосування негативно впливає на можливості суб’єктів виборчого процесу фіксувати кількість виборчих бюлетенів на дільниці, оглядати виборчі скриньки та підписувати контрольний лист, які опускаються до відповідних скриньок», - заявила «Опора».

Спостерігачі громадської організації також зафіксували наявність належного кворуму під час проведення членами ДВК підготовчого засідання.

Ці дані були отримані «Опорою» зі статистично репрезентативної кількості виборчих дільниць.

Як відомо, сьогодні, 29 жовтня, за рішенням Центральної виборчої комісії пройдуть місцеві вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх областях України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: