Вибух у Магнітогорську. Російська влада приховує справжню версію про теракт, - ЗМІ

Вибух у Магнітогорську. Російська влада приховує справжню версію про теракт, - ЗМІ

О 6:08 ранку 31 грудня в будинку на вул.Карла Маркса, 164, в Магнітогорську прогримів вибух

Фото: МНС РФ

Місто Магнітогорськ убите горем і стривожене мовчанням силовиків

Джерела російського видання Znak.com в ФСБ Росії в Москві підтверджують версію про теракт у місті Магнітогорську, де внаслідок вибуху у житловому будинку 31 грудня загинули щонайменше 38 людей.

Про це повідомляється у статті, опублікованій 3 січня на сайті Znak.com.

«У Магнітогорську завершується пошукова операція з вилучення тіл загиблих при обваленні будинку на проспекті Карла Маркса, 164. Місто убите горем і стривожене мовчанням силовиків. Досі немає остаточної офіційної версії вибуху і обвалення, немає ніяких заяв від СК Росії щодо вибуху маршрутки і трьох загиблим в ній. Тим часом джерело в силовому середовищі надало Znak.com інформацію, яка пов'язує події відбувалися в місті. Ми пропонуємо поки ставитися до викладеного як до одного з можливих сценаріїв, версії», - говориться у статті.

Наводимо її повний текст:

30 грудня чоловік (імовірно, виходець з країн Середньої Азії) винаймає квартиру на третьому поверсі під'їзду №7 в будинку на вул.Карла Маркса, 164, в Магнітогорську. О 6:08 ранку 31 грудня в будинку прогримів вибух, в результаті якого обрушився під'їзд, де винайняв квартиру чоловік.

На місці події починають працювати силовики, перевіряючи всі можливі версії, хоча відразу було озвучено, що вибухнув побутовий газ.

«Щоб стався вибух такої сили, недостатньо забути вимкнути конфорку та чиркнути сірником. Повинна бути величезна концентрація. Цього можна домогтися фактично лише зумисне. Або це не газ», - говорить джерело Znak.com, який багато років працює в газовій службі одного з міст Челябінської області.

Увечері 31 грудня в Магнітогорськ прилітає президент Володимир Путін. З'являється заява про виліт до міста глави СКР Олександра Бастрикіна, але по факту він долетить тільки через добу.

Путін відлітає, провівши в Магнітогорську кілька годин. В цей час інформації про те, що вибух міг бути терактом, немає.

Тим часом силовики дивляться записи камер, розташованих біля зруйнованого будинку, і помічають чоловіка, що виходить вранці 31 грудня без речей з будинку незадовго до вибуху. Чоловік викликає підозру. Проводять оперативні заходи і встановлюють, що він може бути причетний до екстремістської діяльності.

Тоді екстрено у всьому місті починають перевіряти об'єкти з масовим перебуванням людей. У ТЦ «Континент» по камерах бачать, що 1 січня вдень якийсь чоловік, схожий на особу без певного місця проживання, ходить і оглядає урни біля ТЦ. В одну з них раптом простягає руку, щось дістає і йде. Людину знаходять і затримують. Пристрій, який він взяв, виявився стільниковим телефоном з приєднаними до нього проводами і предметом, схожим на саморобний вибуховий пристрій.

«Бомж вирішив вкрасти телефон і якимось чином примудрився обірвати дроти так, що фактично знешкодив вибухівку. В результаті вона не спрацювала», - стверджує джерело сайту.

Відразу ж за знайденим телефоном, який і повинен був привести в дію бомбу в урні, почали роботу спецслужби. І встановили контакти осіб, можливо, причетних до появи вибухівки в торговому центрі. Починається спецоперація.

В результаті силовики недалеко від ТЦ «Континент» виходять на приватну «Газель». У ній виявилися кілька чоловіків. При затриманні вони почали відстрілюватися, в результаті троє були вбиті, а сама «Газель» вибухнула. Попередньо, в «Газелі» у злочинців також була вибухівка з вражаючими елементами: гільзами. За непідтвердженою інформацією, вона вибухнула.

Четвертому підозрюваному вдалося втекти. Поки немає даних, чи був він поруч з «Газеллю» або винаймав квартиру у будинку, який вибухнув. Але є дані про те, що в ніч на 2 січня в місті Магнітогорську була розгорнута масштабна операція з його затримання.

Четвертого підозрюваного вбили під час затримання на квартирі, яку він винаймав, вдень 2 січня, повідомило джерело.

Неофіційно відомо, що російські силовики все-таки пов'язують всі події, але поки не надали їм будь-якої правової оцінки. Всю картину відновлює Головне слідче управління СК Росії. Оперативний супровід надає УФСБ по Челябінській області.

У прес-службі УФСБ по Челябінській області утримуються від коментарів. У СУ СКР по Челябінській області порадили звернутися за інформацією до Москви. Прес-служба СК Росії мовчить з вечора 1 січня. Через нестачу інформації в Магнітогорську і в усій Росії обговорюються найрізноманітніші чутки і версії того, що сталося, пише Znak.com.

Нагадаємо, в ніч на 31 грудня в місті Магнітогорськ в Росії стався вибух у 10-поверховому житловому будинку, внаслідок чого обвалився під'їзд. Попередньо причиною вибуху називають витік газу. Повністю зруйновано 26 квартир, де проживали 46 людей.

За останніми даними, з-під завалів під'їзду житлового будинку в Магнітогорську рятувальники витягли жінку, вона стала 38-ю жертвою трагедії.

Наступного дня, ввечері 1 січня, приблизно у 3 кілометрах від будинку, у якому від вибуху газу обвалився під’їзд, вибухнула маршрутка. В результаті загинули три людини. Деякі російські ЗМІ пов'язують вибухи маршрутки і вибух у будинку. Мовляв, це можуть бути теракти. Проте влада це заперечує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: