Вкрадено понад 100 млн грн, виділених на комп'ютеризацію органів державної влади

Вкрадено понад 100 млн грн, виділених на комп'ютеризацію органів державної влади

Велику частину коштів було розкрадено вже після Євромайдану 

Екс-міністр юстиції Олена Лукаш, голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко та менеджмент Фонду соцстраху підозрюються у зловживаннях із коштами на комп'ютеризацію органів державної влади.
Правоохоронні органи розслідують масштабні розкрадання державних коштів, що були виділені на закупівлю програмного забезпечення, а також створення держреєстрів.
Ідеться про закупівлі держпідприємства «Інформаційний центр» Мін'юсту в 2013 – 2014 роках. Загальна сума викрадених коштів не уточнюється, але в числі підприємств, які фігурують у справі про розкрадання, опинилися одні з найбільших постачальників програмного забезпечення та комп’ютерного обладнання для держави - «Софтлайн ІТ» та «Айкюжн». Остання – «Айкюжн» – паралельно фігурує в іншому кримінальному розслідуванні, що дає уявлення про масштаби зловживань, які тривають і досі.
Так, відповідно до кримінальної справи, яку порушило СБУ, слідчі зацікавились єдиними інформаційно-аналітичними системами створеними для Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та Держслужби зайнятості Міністерства соцполітики. Ці системи розроблені на базі «Програмної платформи конструювання централізованих багатокомпонентних інформаційно-аналітичних систем нового покоління Megapolis.Net». Як установили слідчі, право інтелектуальної власності на них з 2012 року належить фірмам «Айкюжн» та «БМС Консалтинг», а держава платить їм щороку понад 50 млн гривень авторської винагороди та інших платежів як оплату за модернізацію програмного забезпечення.
Відповідно до інформації СБУ, за 2012-2015 роки на рахунки «Айкюжн» та «БМС Консалтинг» Мінсоцполітики, Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності та Держслужба зайнятості перерахували понад 100 млн гривень за роботи, які «практично не виконувались».
Значну частину отриманих від держави коштів під виглядом закупівлі програмного забезпечення «Айкюжн» та «БМС Консалтинг» вивели на рахунки кіпрських фірм, підконтрольних їхнім власникам – «Перпл стоун інвестменс ЛТД» та «Сорочан Холдінгз Лімітед». Більша частина коштів поїхала «відпочивати» на Кіпр через фірми-«метелики», що не мали штату, обладнання, дозвільних документів.
У СБУ викликало й інше питання: із грудня минулого року Фонд соцстраху перебуває в стадії припинення, але в січні 2016 року ця держструктура затвердила тендерну документацію на нову закупівлю – «послуг щодо технічної допомоги у сфері інформаційних технологій». У березні переможцем знову обрано «Айкюжн-ІТ» (правонаступник «Айкюжн»).
Разом із тим, СБУ встановила, що службові особи виконавчої дирекції Фонду збираються приховати від Державної казначейської служби сумнівні фінансові операції з «Айкюжн-ІТ». Задля цього чиновники начебто збирались використати рахунки в «Діамантбанку» та «Укрсиббанку». Вони використовувались держустановою у 2013-2015 роках для закупівлі програмного забезпечення в «Айкюжн-ІТ» та згодом виводили кошти на вже згадані кіпрські «Перпл стоун інвестменс ЛТД» та «Сорочан Холдінгз Лімітед».
Більше читайте в матеріалі «Главкому» На комп’ютеризації держави вкрадено понад 100 мільйонів. Під підозрою - найвищі посадовці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: