Унаслідок війни на сході на Україну чекає демографічна криза - експерти

Унаслідок війни на сході на Україну чекає демографічна криза - експерти

Війна впливає на рівень народжуваності, оскільки молода сім’я боїться, що батько піде воювати

У 2013-2015 рр. в Україні спостерігається зниження народжуваності. Однак, зважаючи на те, що основні наслідки демографічної кризи проявляються за два роки після початку будь-якої кризи – ями народження варто очікувати саме 2016-го року. Про це розповіли експерти під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому».

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова наголошує, що безумовно, війна впливає на рівень народжуваності, оскільки молода сім’я боїться, що батько піде на війну. Але, на її думку, питання не тільки у війні, питання також у кризі й невпевненості. Разом із тим, Елла Лібанова переконана, що населення України й надалі буде скорочуватися: «За будь-яких умов населення України буде скорочуватися, тому що в нас вичерпано потенціал демографічного зростання, тому що в нас 75-річних жінок у структурі населення більше, ніж 5-річних дівчат. Тому що з 60-х років українська жінка не народжувала стільки, скільки потрібно для простого відтворення поколінь, і відповідно кожне наступне покоління менше за попереднє», - говорить Лібанова.

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко впевнений, що покращити демографічну ситуацію можливо шляхом впровадження відповідної державної політики. «Крім війни, низького рівня життя, над країною буде тяжіти загальноєвропейська тенденція старіння нації та зменшення кількості дітей у сім’ї. Тому навіть встановлення миру та відновлення економіки покращить, але не розв'яже повністю демографічну кризу. Виключно економічними методами подолати цю проблему неможливо. Мають бути включені й інші фактори: відновлення цінностей батьківства, сімейного виховання та напрямків, які б стимулювали переорієнтацію українця до традиційних для нього цінностей сім’ї», – говорить він. Подивитися запис прес-конференції «Демографічні наслідки війни. Проблеми сім’ї та дитинства в умовах воєнного конфлікту» можна тут:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: