Волкер: бойовикам не місце на переговорах щодо миротворців на Донбасі

Волкер: бойовикам не місце на переговорах щодо миротворців на Донбасі
Курт Волкер

За словами Волкера, наразі розробляється концепція миротворчої місії

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявляє, що з терористами «Л/ДНР» не треба узгоджувати розгортання миротворчої місії на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв'ю «Громадському».

«Гадаю, щодо цього питання все вирішено: Мінські угоди - між Росією, Україною та ОБСЄ. Ідея полягає в тому, аби відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим республікам тут не місце», - сказав Волкер.

Разом з тим, для того щоб у зоні бойових дій на Донбасі з'явилися миротворці ООН, на його думку, насамперед потрібна політична воля.

«У Мінську є усі необхідні складові. Його просто не виконують. Це питання політичної волі, яке зумовлене відсутністю довіри. Ми сподіваємося створити цю політичну волю», - зазначив Волкер.

За його словами, наразі розробляється концепція місії.

«Ми працюємо над концепцією резолюції миротворчої місії ООН. Якщо її буде схвалено, то за неї проголосують і Росія, і Україна, бо обидві зараз є членами Радбезу. Тож це буде інша ситуація», - запевнив спецпредставник Держдепу.

Водночас він наголосив, що ще зарано говорити про те, які країни готові приєднатися до формування миротворчої місії, а також про чисельність миротворчого контингенту.

«Ми досі не дійшли згоди щодо конкретного мандату місії. Саме тут мусимо домовитися. Якщо це станеться, тоді вже почнемо говорити про учасників і про чисельність, тому що оцінити кількість і природу самої місії можна буде лише після того, як буде згода щодо її мандату», - додав Волкер.

Нагадаємо, Волкер заявляв, що миротворці ООН зможуть зайти на Донбас, якщо Росія відведе свої сили. Також він вважає, що резолюцію ООН про миротворців на Донбасі можуть прийняти до кінця цього року.

Згодом в РФ назвали заяву Волкера щодо миротворців спробою зриву «Мінська».

Як відомо, Курт Волкер прибув до України з незапланованим візитом у п’ятницю, 27 жовтня. Спікер Ради Андрій Парубій на зустрічі з Волкером заявив, що останнім часом російська агресія тільки зростає на Сході України. Як повідомила після зустрічі голова парламентського комітету із закордонних справ Ганна Гопко, Волкер чітко наголосив, що ціна за російську окупацію не буде змінюватися, вона буде, навпаки, зростати.

Президент України Петро Порошенко обговорив з Волкером питання звільнення українських заручників.

Депутати Верховної Ради також зустрілись зі спецпредставником Держдепартаменту США Куртом Волкером. Вони розказали про деталі зустрічі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: