Впливові росіяни на Афон як їздили, так і їздитимуть, - релігієзнавець

Впливові росіяни на Афон як їздили, так і їздитимуть, - релігієзнавець

Російським бізнесменам і політикам Кирило не може наказати

Доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган впевнений, що пересічні віряни ігноруватимуть заборони для паломників відвідувати Туреччину, Кіпр, Грецію, храми Константинопольської патріархії та причащатися і виконувати якісь треби (обряди) в Константинопольському патріархаті. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому». 

За словами експерта, дуже радикалізовані віряни  туди не їздитимуть, але більшість із тих, хто їздив на Афон, їздитимуть туди і надалі.

«Інше питання, що священики і єпископи (йдеться про тих, хто зуміє отримати візу), яких можна ідентифікувати дуже чітко, звичайно будуть самообмежуватися. Для прикладу можна взяти недавню ситуацію із Київським патріархатом – дуже багато кліриків спокійно їздили на Афон, попри те що євхаристійного єднання цієї церкви із Константинопольським патріархатом не було», - наводить приклад Саган.

Професор зазначає, що відомі люди, бізнесмени і політики, віряни Московського патріархату надалі їздитимуть до Афону. Просто цього  не афішуватимуть. Саган додає, що зрештою, вони можуть переключитися, зробити центром свого паломництва, наприклад, Єрусалим, чи інше місто з православним бекграундом, де немає заборони від РПЦ щодо співслужіння. 

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: