Всеправославний Собор заявив про єдність церкви

Всеправославний Собор заявив про єдність церкви
LASTNEWS

Собор відбувся з 16 по 26 червня на Криті.

Православна церква заявила, що вона є єдиною церквою, йдеться в посланні за підсумками Собору, передають РІА Новини.

«Православна церква - це не федерація церков, а єдина церква», - сказано в посланні.

Всеправославний Собор відбувся з 16 по 26 червня на Криті.

Православний світ ділиться на 14 церков, які одна від одної незалежні. Серед них немає єдиного лідера, як у Ватикані. Від часів Візантії Константинопольський патріархат є «першим за честю» і саме він очолює список Помісних церков. Далі йдуть: Александрійська, Антіохійська, Єрусалимська, Російська, Сербська, Румунська, Болгарська, Грузинська, Кіпрська, Елландська, Польська, Албанська, Чеських земель і Словаччини. Таким мав бути повний склад учасників собору.

Відмовились від участі: Антіохійська православна церква, Грузинська православна церква, Болгарська православна церква і Російська православна церква.

Українські православні не представлені на Соборі через відсутність автокефалії. Зокрема, УПЦ Московського патріархату належить до РПЦ на правах широкої автономії, УПЦ Київського патріархату і Українська Автокефальна Православна Церква не визнані іншими церквами. Російські церковні служителі вважають останні незаконними, а на патріарха Філарета накладена анафема. Таким чином, українські православні не беруть участі в роботі Собору, незважаючи на те, що їхня кількість у світі є однією з найбільших. Єдиною можливістю українців заявити про себе могла участь РПЦ, але та відмовилась їхати на Крит. За прискорення процесу визнання українських православних взялись політики. Верховна Рада звернулась до Вселенського патріарха щодо надання українській православній церкві статусу автокефальної.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: