Яценюк закликає ухвалити закон про визнання Росії агресором і окупантом

Яценюк закликає ухвалити закон про визнання Росії агресором і окупантом
Арсеній Яценюк

Проект закону про деокупацію Донбасу передбачає юридичне визнання Росії не тільки як держави-агресора, а й як держави-окупанта

Закон про визнання Росії агресором і визнання факту окупації української території повинен бути ухвалений. Адже цей закон - в інтересах української держави.

Про це наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV у понеділок, 18 грудня.

Проект закону про деокупацію Донбасу, підкреслив він, передбачає юридичне визнання Росії не тільки як держави-агресора, а й як держави-окупанта: «Це тягне за собою міжнародно-правові наслідки для Російської Федерації». 

«Цей закон визначає дуже чіткий порядок підтвердження того, що Росія, яка начебто ратує за виконання Мінських домовленостей, виведе свої війська з української території. Мінські домовленості по-різному читають: там дуже чітко написано - Росія повинна забратися з української території, повністю вивести свої війська з території України і, найважливіше, - Україна повинна відновити контроль над українсько-російським державним кордоном», - наголосив він.

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що для того, аби Мінські домовленості було виконано, є єдиний механізм – «міжнародно-правовий тиск і визнання Росії як держави-агресора».

«Також цей законопроект передбачає, що саме українська сторона буде встановлювати факт відсутності російських збройних сил», - додав він.

Щодо дискусії про можливість ухвалення цього законопроекту в парламенті 21 грудня, Арсеній Яценюк підкреслив: «Думаю, що тут взагалі немає дискусії. Президент вніс цей законопроект. Ми як фракція «Народного фронту» ініціювали цей законопроект. Президентська фракція повинна підтримати його в найкоротші терміни».

Арсеній Яценюк додав, що ухвалення цього закону необхідне ще й тому, що визнання Росії окупантом національним законом «дає додаткові аргументи для західного світу не тільки вводити і продовжувати санкції, але й посилювати санкції по відношенню до російської сторони». «Цей закон повинен бути прийнятий. Тому що цей закон в інтересах української держави», - додав лідер «Народного фронту».

«Зараз всі зволікання і брехня ідуть виключно від режиму Путіна і Російської Федерації», - сказав Арсеній Яценюк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: