Юрист: збройний конфлікт в Україні - міжнародний, а не внутрішній

Юрист: збройний конфлікт в Україні - міжнародний, а не внутрішній

Зона проведення АТО

З точки зору міжнародного гуманітарного права, АТО однозначно є збройним конфліктом

Якщо Україна офіційно заявляє про участь Російської Федерації у цьому збройному конфлікті, то конфлікт міжнародний. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив Юрист-міжнародник, доктор права Берлінського університету імені Гумбольдта Сергій Саяпін.

«У визначенні головне те, як вважає сама країна, на території якої відбувається конфлікт. Адже, перш за все, саме українська правоохоронна система займатиметься його розслідуванням, застосовуватиме у своїй діяльності більший або менший обсяг правових норм. Менше правових норм у неміжнародному конфлікті і навпаки», - відзначає експерт.

Юрист також наполягає на тому, що Україна має притягати до відповідальності політиків, які без її дозволу відвідують Крим.

«Україна має реагувати на ці факти точно так само, як би вона реагувала на факти порушення своїх кордонів десь в іншому місці: порушувати кримінальні справи і ставити питання про притягнення цих людей до кримінальної відповідальності. Інша справа – проблеми, що можуть виникати при цьому через імунітети, наприклад, депутатів парламентів інших країн», - вважає юрист.

Однак, на його думку, і ця перешкода не є такою, яку не можна подолати. «Імунітети зараз у них є, але колись їх уже не буде. Відповідно, питання про кримінальну відповідальність цих людей можна буде реалізувати», - зазначає пан Саяпін.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: