Законодавче обмеження діяльності УПЦ МП спровокує конфронтацію в суспільстві, - Медведчук

Законодавче обмеження діяльності УПЦ МП спровокує конфронтацію в суспільстві, - Медведчук
news.bigmir.net

Медведчук вважає, що прийняття закону про особливий статус релігійних організацій спричинить розкол суспільства за релігійною ознакою.

Віктор Медведчук розповів, якими можуть бути наслідки прийняття законопроекту № 4511 про особливий статус релігійних організацій, спрямованого на обмеження діяльності в Україні московської церкви в Україні.

«У лютому 2016 року членами дихаючої на ладан проєвропейської коаліції був розроблений законопроект № 4128« Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості) ». Через два місяці група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, визнаному Верховною Радою України державою-агресором», спрямований на обмеження діяльності в Україні УПЦ МП », - нагадав Медведчук.

Як відомо, законопроект № 4511 передбачає, що з релігійними організаціями «держава укладає відповідні договори (угоди) щодо особливого статусу цих організацій». Особливий статус також передбачає, що «призначення центрального і регіонального керівництва релігійних організацій відбувається після узгодження відповідних кандидатур від релігійної організації з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії» (стаття 5). Крім того, згідно зі статтею 6 законопроекту, релігійні організації повинні в обов'язковому порядку узгоджувати з державними органами «запрошення іноземних релігійних діячів для здійснення ними проповідницької і іншої канонічної діяльності».

«Якщо врахувати, що таким органом є Міністерство культури України, яке невтомно продукує всілякі« заборонені списки »(...), то можна спрогнозувати, чим загрожують подібні ініціативи. Авторів законопроекту анітрохи не бентежить той факт, що його норми суперечать Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Більш того, ці норми є антиконституційними, вони суперечать статті 4 ( «Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань ...») і статті 35 Основного Закону, яка декларує невтручання держави в справи церкви ( « Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави »)», - зазначив Медведчук.

Незважаючи на запевнення авторів законопроекту в тому, що прийняття цього закону створить додаткові гарантії щодо запобігання підбурювання і розколу суспільства за релігійною ознакою, в дійсності він призведе до нового витка дестабілізації і конфронтації в суспільстві, упевнений глава «Українського вибору».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: