Завдяки «закону Савченко» скорочуються строки для дуже серйозних злочинців, - Севостьянова

Завдяки «закону Савченко» скорочуються строки для дуже серйозних злочинців, - Севостьянова

За чотири роки кількість ув'язнених зменшилася з 140 тис. до 65 тис. осіб, заявила заступник міністра юстиції.

Наразі необхідно побудувати систему пробації, щоб повернути в суспільство злочинців, які виходять на волю, аби ті повторно не скоювали злочини. Про це в ефірі «5 каналу» в програмі «Погляд» заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

«У нас в Україні з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу в 2012 році дуже гуманізувалося кримінально-процесуальне законодавство. На той момент у нас у в'язницях перебувало приблизно 140 тисяч ув'язнених. До початку реформи пенітенціарної системи, яку ми зараз розпочали, ми вже розраховували з кількості 70 тисяч ув'язнених, які були в установах. Сьогодні після того як у процесі реформи був прийнятий паралельно закон Савченко, ця цифра вже менше 65 тисяч ув'язнених за дуже короткий період часу», – зазначила вона.

Севостьянова зауважила, що відповідно до «закону Савченко», на волю виходять серйозні злочинці, що є великим ризиком, адже система не була побудована для того, щоб ресоціалізувати людину.

«Всі ті, хто мали дуже незначні і не тяжкі злочини, вони вже й так виходять – за УДЗ, за допомогою інших інструментів. А зараз у нас скорочуються завдяки «закону Савченко» строки для дуже серйозних злочинців. І це є дуже великий ризик, тому що, на жаль, наша радянська система не була побудована для того, щоб ресоціалізувати людину, повернути до її суспільства. Це лише покарання. І більшість цих ув'язнених, які вже по 20 років провели в колоніях за декілька рецидивів, вони не розуміють, що робити на волі. І більшість із них скоїть повторний злочин через день-два, коли вони виходять», – сказала вона.

Заступник міністра юстиції додала, що наразі створюється система пробації, щоб цьому запобігти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: