Зустріч у Кракові: Україна та Польща вирішили зняти мораторій на ексгумацію

Зустріч у Кракові: Україна та Польща вирішили зняти мораторій на ексгумацію
Учасники зустрічі у Кракові

Найближчим часом планується міжурядова зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів України та Польщі щодо питання ексгумації

Україна і Польща домовилися про необхідність зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт, введених українською стороною у квітні цього року після демонтажу українського пам’ятника у Грушовичах поблизу Перемишля.

Про це йдеться у спільній заяві за результатами надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі, що відбулося в п’ятницю у Кракові, повідомляє Адміністрація президента України.

«Сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення. У цьому контексті було домовлено провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом», - йдеться в заяві.

Зазначається, що сторони обмінялись думками щодо поточного стану двосторонніх відносин.

«Вони підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща»,- підкреслюється в документі.

Як повідомляв «Главком», 17 листопада у Кракові розпочалася зустріч співголів Консультаційного комітету президентів України і Польщі - заступника глави Адміністрації президента України Костянтина Єлісєєва та міністра канцелярії президента Польщі Кшиштофа Щерського..

Крім Єлісєєва, у переговорах з української сторони взяв участь посол України в Польщі Андрій Дещиця. З польської сторони, крім Щерського, - заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький.

Як повідомлялося, 8 листопада глава Української держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами. Польська сторона погодилася на цю пропозицію.

Раніше глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди, які відверто проголошують націоналістичні і антипольські погляди, не повинні займати важливих посад в українській політиці

Раніше видання Dziennik з посиланням на свої джерела повідомило, що Міністерство закордонних справ Польщі готує список українців, яким буде заборонено в'їзд до країни

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: