Звідки взявся День дурня? Історія свята і найцікавіші розіграші

Звідки взявся День дурня? Історія свята і найцікавіші розіграші

Люди охоче вірили в те, що Пізанська вежа таки впала, число Пі змінили з 3,14 на 3,0, в Лондоні приземлився іншопланетний літаючий корабель

У День дурня або міжнародний День сміху 1 Квітня (April Fools 'Day або All Fool's Day) традиційно розігрують рідних, друзів і просто знайомих, або жартують над ними. У 2018 року свято 1 квітня випало на неділю. 

Звідки свято з'явилося - невідомо. У деяких джерелах можна знайти інформацію про те, що в перший день квітня в Стародавньому Римі святкували день весняного рівнодення, в інших регіонах - Великдень. Оскільки обидва свята були символами нового природного року, то їх відзначали весело, багато жартували і навіть пустували.

Наприкінці лютого в Стародавньому Римі відзначали День Дурнів, а в Стародавній Індії 31 березня - свято жартів Холі. В ірландських сагах згадується про звичай обманювати людей в перший квітневий день.

За ще однією версією історія свята сягає корінням в XVI століття, коли в Європі переходили на літочислення з Юліанського на Григоріанське.

Новий рік почали святкувати 1 січня, тоді як в середні віки - в кінці березня, а саме новорічний тиждень тривав з 25 березня по 1 квітня. Тому, коли консервативно налаштоване або непоінформоване населення святкувало новий рік 1 квітня, над ними жартували і називали першоквітневими дурнями.

Широку популярність свято здобуло в XVIII столітті. Його в американських колоніях відзначали англійці, французи і шотландці.

Згодом першоквітневі розіграші записували і зібрали в збірник 100 найкращих першоквітневих жартів всіх часів і народів. Вони стосувалися багатьох сфер життя людей, в деякі навіть неможливо було не повірити.

Наприклад, люди охоче вірили в те, що Пізанська вежа таки впала, число Пі змінили з 3,14 на 3,0, в Лондоні приземлився іншопланетний літаючий корабель, не сприймали як «качок» літаючих пінгвінів.

Сьогодні: 1 квітня відзначають у багатьох країнах. Але в кожній з них свої особливі традиції.

У Великобританії жартувати і розігрувати людей можна тільки до обіду. Англійці вірять, що розіграші після полудня приносять невдачу жартівнику.

У Шотландії жартують не один, а два дні. Перший, 1 квітня, називається Днем зозулі, оскільки ошуканий стає «роззявою», а другий - День хвоста. Всі жарти 2 квітня пов'язані з нижньою половиною тіла. Вважається удачею, якщо людина сіла на завуальовану «подушку-пердушку», яка в підсумку видає характерні звуки. Ентузіасти розклеюють всюди картинки із закликом «Дай мені стусана». Такі пропозиції можна зустріти в кожному шотландському населеному пункті.

А ось в Німеччині вважають 1 квітня вкрай невдачливим днем, а люди намагаються не починати нових справ. Навіть народжених 1 квітня вважають нещасливими. Проте німці обманюють один одного, даючи нездійсненні доручення.

Португальці кидаються борошном в перший квітневий день, а французи намагаються приклеїти до спини перехожих паперову рибку. У Франції людей, які вірять в першоквітневі жарти, звуть "квітневою рибою". Аналогія не випадкова, саме в квітні найлегше зловити рибу, яка перебуває в активному пошуку корму і ловиться на будь-яку наживку.

В Індії свято отримало назву Holi Festival і відзначається, як і в давні часи, 31 березня. Індійці не тільки багато жартують: кидаються спеціями, мажуть фарбами, розводять багаття.

Наші предки язичники 1 квітня відзначали День пробудження Домового, який на зиму впадав в сплячку. Жартами і примовками Домового нібито будили, навіть переодягалися в безглузді костюми.

В Україні 1 квітня в столиці гумору Одесі зазвичай проводять фестиваль «Гуморина». У 2018 році він триває 5 днів і закінчиться в неділю, у День сміху.

 

1698 рік. У Лондоні запросили охочих побачити купання білих левів у Тауері.

1957 рік. ВВС повідомили про рекордний урожай спагетті в Швейцарії. У програмі розповіли, що виростити макарони вдалося тільки після знищення макаронного жука-шкідника. Глядачі повірили сюжету, в якому показали, як спагеті знімали з гілок дерев.

1962 рік. У Швеції запропонували зробити зображення телевізора кольоровим за допомогою натягнутих на екран жіночих нейлонових колготок. Кольорові телевізори в країні з'явилися лише через 8 років.

1986 рік. У Франції готувалися до перенесення Ейфелевої вежі в споруджуваний Діснейленд. На місці вежі мав з'явитися стадіон.

1987 рік. У Норвегії повідомили, що відбулася конфіскація 10000 літрів вина і запросили всіх охочих забрати свою частку.

1975 рік. Австралійський прем'єр одного штату повідомив про перехід на десятковий час. Передбачалося, що в хвилині буде 100 секунд, в годині 100 хвилин, а в добі 20 годин.

1978 рік. В Австралію був доставлений айсберг, і охочим пропонували купити його маленьку частину за 10 центів.

1994 рік у Росії повинні були з'явиться спиртні батончики зі смаком солоних огірків, лимона, горіха. Шоколадки буду конкурувати з Mars і Snickers.

1994 рік. У США людей розіграли в Pepsi. Вони запевнили молодь в довічній 10% знижці на напої в разі татуювання логотипу компанії на вухах.

1995 рік. В одній з ірландських газет написали про новий атракціон в Діснейленді. Центральною фігурою атракціону мало стати тіло Леніна з московського мавзолею.

2007 рік. На російському телебаченні повідомили про плаваючого в Москві-ріці кита, який втік з дельфінарію.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: