Аккерманську фортецю можуть включити до списку ЮНЕСКО

Аккерманську фортецю можуть включити до списку ЮНЕСКО

Одеська область затвердила номінаційну заявку

На Одещині підготували та затвердили номінаційну заявку на включення Аккерманської фортеці до Попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомила заступник голови Одеської обласної державної адмінiстрації Світлана Шаталова.

«Вперше за довгу історію вивчення та дослідження цінності Аккерманської фортеці зроблено реальні кроки для її внесення до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Експерти аргументували надзвичайну світову цінність і автентичність пам’ятки, а також відповідність трьом критеріям ЮНЕСКО», — підкреслила Світлана Шаталова.

Відтак, у заявці йдеться про унікальність цієї пам’ятки — поєднання частини античного міста Тіра із шедевром європейського фортифікаційного мистецтва. Серед критеріїв, зокрема, такі: цей об’єкт відображає важливість взаємозв’язку людських цінностей та розвитку містобудування. Пам’ятка є архітектурним ансамблем, що ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов’язана з подіями та традиціями, що являють собою видатне світове досягнення.

Нагадаємо, у листопаді минулого року розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова було створено робочу групу із підготовки пропозицій та проектів документів щодо включення цієї пам’ятки архітектури до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Довідка. Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — один із найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, які прийшли в Причорномор'я у XIII столітті. Середньовічний Білгород став важливим пунктом на шляхах «Із варягів у греки» та «Шовковому шляху».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: