Буксир «Яни Капу» після полону та ремонту повернувся до Одеси

Буксир «Яни Капу» після полону та ремонту повернувся до Одеси
Нині екіпаж рейдового буксиру, який з мужністю пройшов усі випробування і полон в Россії, продовжує нести службу разом
Фото Сергія Смоленцева/Думська

Буксир прибув своїм ходом. Керував переходом рейдового катеру його перший командир Юрій Будзило

Український рейдовий буксир «Яни Капу» після повернення з російського полону та тривалих робіт з відновлення на військово-морській базі Очакова повернувся до Одеси.

Про це з посиланням на телестудію Міноборони України «Бриз», повідомляє пресслужба Міноборони.

«Український рейдовий буксир «Яни Капу» після повернення з російського полону та тривалого ремонту у військово-морській базі м. Очаків повернувся до Одеси. Екіпаж буксира провів серйозну роботу з його відновлення, щоб перебазувати до військово-морської бази «Південь» для продовження ремонтних робіт», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, буксир прибув своїм ходом. Керував переходом рейдового катеру його перший командир Юрій Будзило.

За його словами, роботи було багато – відновили ті пошкоджені місця, де були тарани, коли їх 25 листопада 2018 року намагалися зупинити кораблі ФСБ Російської Федерації. Тоді російський корабель «Дон» двічі таранив український рейдовий буксир «Яни Капу», внаслідок чого було пошкоджено головний двигун, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

«Було відремонтовано управління головними двигунами, мідь повирізали, ми її замінили. Потім збирали докупи частково розібрані двигуни – робили все для того, щоб буксир вийшов в море і виконував поставлені завдання», – розповів виконуючий обов’язки командира рейдового буксиру «Яни Капу» Будзило.

Нині екіпаж рейдового буксиру, який з мужністю пройшов усі випробування і полон в Россії, продовжує нести службу разом. Повернулася на буксиру і легендарна корабельна у другому поколінні собачка Джессі. Коли екіпаж захопили в полон, вона ще довгих 8 місяців перебувала на території прикордонної служби Росії, а потім її передали родині українського моряка Сергія Чуліби у Херсонську область. Зараз Джессі знову на кораблі.

Згадуючи полон, Будзило розповів, що українські моряки відчували підтримку своєї країни і всього світу, хоча й не одразу дізналися про неї, адже росіяни приховували від них інформацію.

«Нас переконували – що нас не підтримують, що нас не чекають, що про нас забули. Ну серцем то ми відчували, що про нас не забувають. Перевертали цю інформацію, нам не давали листівок, нам не надавалося спілкування з рідними», – каже він.

Екіпаж «Яни Капу» підтримує Благодійний фонд «Астем Фаундейшн». Члени цієї організації пропонують шефську допомогу екіпажу буксиру, щоб у подальшому опікуватися проблемними питаннями та сприяти їх вирішенню. Тож, екіпаж «Яни Капу» матиме потужну підтримку у подальшому відновленні буксиру в Одесі.

25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група Російської Федерації у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них зазнали поранення.

Українські моряки – екіпажі захоплених суден провели у полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Російська Федерація повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

У вересні 2019 року Росія передала Україні військовополонених моряків, а кораблі повернула через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані. 20 листопада вони прибули в Очаків і стали на ремонт тільки після проведення слідчих дій та балістичної експертизи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: