В'язні Індії: одеські моряки другий рік перебувають за гратами

В'язні Індії: одеські моряки другий рік перебувають за гратами

За словами моряків, індійські прикордонники затримали їх в нейтральних водах

Сьогодні, 12 жовтня, виповнюється рівно чотири роки з дня затримання індійськими прикордонниками американського приватного охоронного судна Seaman Guard Ohio. У складі багатонаціонального екіпажу були і троє одеситів, які до сих пір утримуються у в'язниці суворого режиму.

Патрульне судно Seaman Guard Ohio, що належить американській компанії Advan Fort, займалося перевезеннями охоронців торгових суден, курсуючи між Єгиптом і Індією. Схема була простою: бійці піднімалися на борт клієнтських балкерів і танкерів в Суеці, йшли на них, охороняючи від піратів, до порту призначення, де пересідали на Seaman, який повертав їх назад в Північну Африку.Зазначимо, що на борту судна завжди було багато людей зі зброєю.

12 жовтня 2013 року Seaman Guard Ohio був несподівано затриманий індійськими прикордонниками і відконвойований в порт Тутікорін, розташований в штаті Тамілнад. На індійську землю зійшли 35 осіб, в тому числі 25 охоронців і десять членів екіпажу. Серед багатонаціональної команди були три громадянина України - одесити Валентин Дудник (капітан судна), Валерій Сидоренко (механік) і Євген Семенов (охоронець).

Індійська влада пред'явила їм звинувачення в незаконному перевезенні палива, незаконному зберіганні зброї і навіть вторгнення в територіальне море Індії, хоча, за словами самих моряків, їх затримали в нейтральних водах. Спочатку вони виявилися в слідчому ізоляторі, потім вийшли під підписку про невиїзд і проживали в місцевих готелях, поки 11 січня 2016 року суд не засудив їх до 5 років в'язниці. З тих пір наші земляки знаходяться  за гратами.

Адвокати оперативно подали апеляційну скаргу, яку розглянули 27 жовтня 2016 року, однак рішення досі не оголосили. Більш того, буквально днями суддя  взяв самовідвід. Суд Тутікорін повинен призначити нового суддю, і скільки часу знадобиться йому для ознайомлення з матеріалами, не знає ніхто.

«Два роки вони сидять у в'язниці за злочини, яких не скоювали, при цьому суд навіть не удостоює нас відповіддю - рішення прийнято, але його не озвучують», - каже дочка Валерія Сидоренко Анна Романенко.

Українські дипломати долею своїх співвітчизників практично не цікавляться, обмежуючись черговими фразами про те, що вони «тримають руку на пульсі». Втім, активна позиція Естонії (14 охоронців - громадяни цієї країни) і Великобританії теж мало впливає на ситуацію. Проте, МЗС цих країн постійно намагаються зрушити справу з мертвої точки і роблять гучні заяви.

Так, днями естонський міністр закордонних справ Свен Міксер викликав індійського посла на килим і висловив йому «глибоке обурення». Він навіть підкреслив, що те, що трапилося «кидає тінь на майбутнє естонських та індійських відносин».

На думку юристів, допомогти морякам зараз практично неможливо, так як індійська влада дуже вразливо відноситься до будь-яких спроб чинити на неї тиск.

«Кваліфікована юридична або дипломатична допомога в будь-який момент може розбитися об місцевий менталітет - Індія дуже специфічна країна, в якій міжнародні норми шанують лише до тих пір, поки це вигідно. Якщо завгодно чиновникам, їх будуть ігнорувати. І найсумніше, що вплинути на ситуацію практично неможливо», - вважає юрист Анна Кузнецова.

Тим часом моряки, які провели за гратами вже два роки з п'яти, намагаються просто вижити. Містяться вони в кепських умовах - в камерах жарко, повно комах. Ситуація ускладнюється також особливостями місцевої кухні, витримувати яку довго європейські шлунки просто не можуть. Українці змушені добувати собі їжу самостійно.

Але світ не без добрих людей - періодично моряків відвідують дівчата з Киргизії, України, Росії, Польщі, які завели в Індії сім'ї і проживають в Ченнаї. Вони допомагають з передачею листів, грошей і продуктів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: