Реставрація будинку Руссова: як зараз виглядає багатостраждальна будівля (фоторепортаж)

Реставрація будинку Руссова: як зараз виглядає багатостраждальна будівля (фоторепортаж)

Перший етап реставрації багатостраждального будинку Руссова компанія-підрядник «Укрспецпроект» обіцяє закінчити до дня народження Одеси в наступному році

Як розповіла директор «Укрспецпроект» Олена Сердюк, на даний момент реставрація будівлі йде повністю за планом. За її словами, в будинку Руссова повністю зміцнили фундамент і конструктивну частину, почали закладати тріщини. Зараз роботи проводяться на горищному поверсі, де вже звели металеву основу купола і почали монтувати підстави під покрівлю будівлі. Після цього компанія перейде до відновлення фасаду будинку.

«На даний момент реставрація фасаду почалася частково. Уже почали реконструювати ліпнину. Об'єкт був неймовірно важкий і аварійний. Основне завдання зараз - накрити будинок до великих снігів і дощів. А також почати роботи по відновленню стін», - розповіла Сердюк.

За її словами, зараз проводяться експертизи по з'ясуванню автентичності декоративних елементів. Директор компанії зазначила, що оригінальна ліпнина в будинку Руссова становить лише 25%, решта замінили під час реконструкції в 70-х роках.

Нагадаємо, будинок Руссова перебуває в сумному стані після пожежі, що сталася в 2009 році. Тоді вигоріли внутрішні перегородки, несучі конструкції, покрівля і башточки, що вінчали будівлю, обрушилися. Одеська влада пообіцяли відновити будівлю, проте вже кілька років воно нагадує руїни. В кінці 2016 року забудовник Руслан Тарпан заявив, що будівлю відновлять в первозданному вигляді 1882 роки з деякими «видозмінами», але справа так і не зрушила з мертвої точки.

Влітку минулого року в мерії знову підняли питання ремонту будинку Руссова. В кінці серпня чиновники створили спецкомісію для визначення цільового призначення будівлі. У підсумку вирішили, що пам'ятник містобудування та архітектури повинен бути пристосований для громадського призначення.

У жовтні 2018 року стало відомо, що будинок Руссова відремонтую до 2 вересня 2019 року: на реставрацію витратять частину мільярдного кредиту, який недавно вирішив взяти міськрада. Тендер на проведення робіт виграла компанія «Укрспецпроект», яка запропонувала 108 млн грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: