Блокування роботи НКРЕКП призведе до збільшення ціни вугілля в тарифі - Паращій

Блокування роботи НКРЕКП призведе до збільшення ціни вугілля в тарифі - Паращій
Олександр Паращій

Олександр Паращій підкреслив, що блокування роботи НКРЕКП веде до негативних наслідків для енергетичного сектора

Керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій припускає, що викликане демаршем одного з членів НКРЕКП, перенесення рішення про зміну ОРЦ (оптової ринкової ціни електроенергії) з листопада на грудень може привести до зростання вартості вугілля в тарифах.

«Якщо НКРЕКП прийме рішення зараз, то використовує ціну з листопада 2016 року по жовтень 2017-го. Якщо вони будуть приймати рішення в грудні, то доведеться враховувати ціни з грудня 2016-го по листопад 2017-го. При такому підході ціна вугілля в Роттердамі буде десь на долар вище. Відповідно, вартість вугілля, яка буде закладена в ціні, буде на долар вище», - прокоментував експерт можливе перенесення рішення НКРЕКП про перегляд ОРЦ.

Олександр Паращій підкреслив, що блокування роботи НКРЕКП веде до негативних наслідків для енергетичного сектора. «Ми бачимо, що робота комісії вже припинилася, тому що з 4 членів на засідання приходять тільки троє. Що відбувається з четвертим, незрозуміло. Виникнуть складності. НКРЕКП, в тому числі, визначає тарифи щомісяця для тих же теплових електростанцій, алгоритми розподілу коштів на всьому ринку. Є великі ризики», - сказав він.

На думку аналітика, органи влади повинні втрутитися в ситуацію і розблокувати роботу регулятора.

«Зрозуміло, що щось потрібно робити. Перше - можна поміняти закон, аж до того, щоб дозволити НКРЕКП приймати рішення двома членами. Можна продовжити повноваження до весни, до літа, як завгодно. Але все, що стосується зміни законодавства, мені здається, це не так просто буде зробити», - підсумував Паращій.

Нагадаємо, НКРЕКП складається з семи осіб. Зараз працюють лише 4 члени з 7 - мінімально можливу кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень. При цьому з 13 листопада робота Комісії повністю заблокована в зв'язку з «виходом на лікарняний» Бориса Циганенко.

За інформацією, оприлюдненою діловим порталом БізнесЦензор, Борис Циганенко представляє інтереси бізнесмена Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко працював директором ТОВ «Енерджі Консалтинг», яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією «Укренерго» у «Запорізького трансформаторного заводу» (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. В результаті менеджмент «Укренерго» був змінений, а трансформатори були куплені за ціною, в два рази нижчою від заявленої.

Аналогічну думку висловлює і енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЕКП може блокуватися в зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд грн, які олігарх не хоче повертати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: