НКРЕКП - заручник політичного конфлікту між Григоришиним і Порошенком - експерт

НКРЕКП - заручник політичного конфлікту між Григоришиним і Порошенком - експерт
Член НКРЕПК Борис Циганенко: на лікарняному чи саботує роботу комісії?

Експерт підкреслив, що в умовах роботи комісії в складі чотирьох чоловік з семи, вихід на лікарняний одного з її членів виглядає як саботаж

Причина кризової ситуації в НКРЕКП, пов'язана з повною зупинкою її роботи в зв'язку з відсутністю кворуму, є підтвердженням політичного конфлікту між Григоришиним і президентом Порошенком. Про це пише Юрій Корольчук, співзасновник Фонду енергетичних стратегій, повідомляє  «Новое время».

Експерт підкреслив, що в умовах роботи комісії в складі чотирьох чоловік з семи (саме ця кількість необхідна для прийняття рішень), вихід на лікарняний одного з її членів виглядає як саботаж. «Адже малоймовірний «збіг обставин», що в період, коли кожен голос відіграє вирішальну роль, один з членів несподівано втратив працездатність. Однак, якщо поглянути на того, хто став «найслабшою ланкою», то все відразу стане зрозуміло. І також стане зрозуміло, що саме від політичних конфліктів сьогодні залежна НКРЕКП», - пише він.

За словами Юрія Корольчука, до призначення членом комісії Борис Циганенко очолював компанію Костянтина Григоришина «Енерджі Консалтинг». «Особливо якщо поглянути на конфліктні відносини Григоришина з президентом Порошенком. І якщо згадати про борги Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед енергоринком на суму понад 5 млрд грн, то питань виникає ще більше. Напрошується висновок, що робота НКРЕКП фактично штучно заблокована або навіть саботується».

Юрій Корольчук зазначив, що лікарняний пана Циганенко може тривати кілька місяців, що призведе до зриву роботи комісії. «Також це призведе до фінансового колапсу енергетики в зимовий період. Адже без кворуму НКРЕКП не зможе проводити розрахунки, не може приймати вторинне законодавство про новий ринок електроенергії. Словом, НКРЕКП також «захворіє», але з набагато більш серйозними наслідками - це називається «параліч» опалювального сезону і процесу впровадження нового ринку електроенергії », - підкреслив він.

У зв'язку з цим, перед владою гостро стоїть питання відновлення роботи комісії. За словами експерта, необхідно або подовжити повноваження членів комісії, прийнявши відповідні зміни в законодавство, або знизити кворум. «У нинішніх умовах можна говорити про внесення змін до закону про «регуляторі» і перенесення встановлених термінів ротації для діючих чотирьох членів НКРЕКП. Ще одне рішення може стосуватися зменшення необхідного кворуму для прийняття рішень «регулятором» до обрання нових членів НКРЕКП. Це означає, що «регулятор» зможе приймати необхідні рішення тільки в складі двох членів НКРЕКП, які залишаться - Дмитро Вовк і Руслан Машляківський. Але в такому випадку відразу виникнуть питання об'єктивності та неупередженості при прийнятті рішень», - сказав Юрій Корольчук.

Нагадаємо, комісія складається з семи осіб. Зараз в НКРЕКП працюють всього чотири члени з семи - мінімально можлива кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень.

НКРЕКП регулює ринки електроенергії, газу, тепла та комунальних послуг з річним обсягом близько 450 млрд грн. Комісія видає ліцензії, затверджує тарифи та інвестпрограми для ліцензіатів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: