Ексміністр економіки порадив молодим українцям не розраховувати на державну пенсію

Ексміністр економіки порадив молодим українцям не розраховувати на державну пенсію
Милованов дав поради куди можна надійно вкласти заощадження

Це дуже погано, що зарплати маленькі, що пенсійний фонд в країні маленький, – каже Милованов

Колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов розкритикував пенсійну систему в Україні та дав поради щодо заощаджень. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За словами ексміністра, ще у 2004 році, під час навчання в Німеччині йому сказали, щоб він не розраховував на державну пенсію та порадили накопичувати заощадження самостійно.

«Така сама ситуація в Україні. Чи навіть гірша, бо економіка у нас слабкіша за німецьку. Скільки потрібно накопичувати? Рекомендації різні в різних країнах. Я відкладаю від 10 до 40% від свого доходу. Більшість моїх колег в США відкладають десь 15% зарплати. В Україні багато моїх друзів і колег не відкладають нічого. І це дуже погано. Досить часто, коли я кажу про необхідність відкладати, мені заперечують. Мовляв, «зарплата і так маленька, ми вже платимо відрахування в пенсійний фонд, а ти ще хочеш, щоб ми додатково відкладали. Ти що знущаєшся?». Ні, я не знущаюсь. А говорю правду. Якщо нічого не відкладати, то на пенсії не будеш мати грошей. Це дуже погано, що зарплати маленькі, що пенсійний фонд в країні маленький. І саме тому потрібно розраховувати на себе», – зазначає Милованов.

Крім того, економіст дав поради куди можна надійно вкласти заощадження. 

«В що вкладати заощадження? Для України це дуже складне питання, бо у нас не працюють ринки капіталу та інвестиції досить часто ризикові або не дають доходу. Я б не вкладав в нерухомість. Вона не достатньо швидко зростає в ціні. Але це моя персональна думка. Я б поклав частину грошей на депозити, частину в ОВДП, і я у що є можливість частину в міжнародні цінні папери (такі можливості сьогодні є, законодавство дозволяє, а інвестиційні компанії надають інструменти). Накопичуйте і ставайте забезпеченими», – порадив Милованов.

Читайте також: колишній міністр економіки порозмірковував про ціну життя українця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: