Держави ЄС отримають додаткові інвестиції для будівництва «зелених» електростанцій в інших країнах

Держави ЄС отримають додаткові інвестиції для будівництва «зелених» електростанцій в інших країнах
Держави ЄС отримають додаткові інвестиції для будівництва «зелених» електростанцій в інших країнах

Новий механізм інвестування запроваджено для досягнення загальноєвропейських енергетичних і кліматичних цілей

Держави Європейського Союзу отримають додаткові інвестиції для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики на території інших країн. Про це йдеться у проекті правил для створення нового механізму фінансування ЄС щодо підтримки проектів у сфері ВДЕ, чотиритижневі публічні консультації з приводу якого оголосила Єврокомісія, передає ruscable

Механізм надає можливість будь-якій державі ЄС здійснювати фінансування нових проектів ВДЕ-генерації, що реалізуються на території інших країн, які потенційно більш економічно ефективні, ніж аналогічні проекти, що реалізуються на власній території.

Згідно з чинним законодавством, держави-члени ЄС виконують свої індивідуальні та колективні завдання в галузі ВДЕ, реалізуючи проекти ВДЕ-генерації на своїх територіях за допомогою національних заходів підтримки. Згідно з переглянутою Директивою про ВДЕ (Renewable Energy Directive) країни ЄС можуть використовувати механізми співпраці з іншими державами-членами, наприклад, реалізацію спільних проектів.

Нова схема фінансування, яка почне діяти з 2021 року, відкриває третю можливість.

Комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявив, що новий механізм сприятиме більш ефективному впровадженню ВДЕ у ЄС, особливо у країнах, що мають найбільш вигідні умови як з географічної точки зору, так і з точки зору наявності природних ресурсів, що в кінцевому підсумку реалізує європейський зелений курс (European Green Deal) з перетворення ЄС у зону з нульовим рівнем викидів вуглецю до 2050 року.

«Новий механізм - додаткова можливість для кожної держави ЄС зробити свій внесок у досягнення загальноєвропейських енергетичних і кліматичних цілей шляхом здійснення інвестицій у сприятливі для розвитку ВДЕ регіони, де їх розробка має найбільшу ефективність, - говорить він. - Нова схема фінансування видається особливо актуальною у контексті відновлення економіки після кризи, викликаної пандемією коронавірусу, оскільки вона сприятиме стимулюванню економіки у найбільш постраждалих від епідемії країнах Європи за рахунок запуску великомасштабних проектів, підтримки малого та середнього бізнесу, створення робочих місць».

Як відомо, в січні 2020 року ЄС оприлюднив свій інвестиційний план «Стійка Європа» (Sustainable Europe Investment Plan), спрямований на фінансування Європейського зеленого курсу, метою якого є перетворення Європи у зону з нульовим рівнем викидів вуглецю до 2050 року.

Заплановані інвестиції, які протягом найближчих 10 років досягнуть €1000 млрд, будуть здійснюватися з бюджету ЄС і приватних фондів, при цьому важлива роль відводиться Європейському інвестиційному банку (European Investment Bank, EIB). ЄС простимулює розблокування і перенаправлення державних і приватних коштів на раціональні екологічні проекти, насамперед шляхом стимулювання «зеленого» фінансування і закупівель.

Єврокомісія також буде безпосередньо допомагати органам державної влади і розробникам проектів. Також розроблений окремий план для залучення не менше €100 млрд у період 2021-2027 років з метою зниження негативного впливу енергетичного переходу у найбільш порушених цим процесом регіонах ЄС. Очікується, що використання механізму справедливого переходу (Just Transition Mechanism, JTM) дозволить отримати €7,5 млрд додаткового фінансування з бюджету ЄС на 2021-2027 роки; крім того, будуть мобілізовані €45 млрд інвестицій у рамках проекту InvestEU5, створеного для залучення приватних інвестицій, і €25-€30 млрд інвестицій у рамках державного кредитування EIB.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: