Миротворча місія ООН на Донбасі: Волкер розказав про очікування від Росії

Миротворча місія ООН на Донбасі: Волкер розказав про очікування від Росії

Миротворці ООН зможуть зайти на Донбас, якщо Росія відведе свої сили, – Волкер

Росія мусить відвести свої сили, аби миротворча місія ООН змогла розпочати свою роботу на Донбасі. А з українського боку необхідна координація із ООН. Про це в інтерв’ю «Громадському» розповів спеціальний посланник президента США по Україні Курт Волкер.

Утім спершу сторони мають домовитися щодо мандату місії, визначитися з її чисельністю та складом – саме про це наразі й тривають перемовини, пояснив Волкер.

Він також додав, що присутність місії має стати необхідним безпековим елементом, що дасть можливість перейти до політичних кроків, прописаних у Мінських угодах.

«Неможливо перейти до інших речей, якщо безпекові питання не закриті», – сказав спецпосланник.

У разі, якщо місія таки буде створена, вона має бути здатною виконувати три основних завдання.

«Мати повний контроль над усією зоною конфлікту, а не лише лінії зіткнення та вільно пересування нею; моніторити зберігання важкого озброєння – так, щоби воно перебувало в одному місці і не розміщувалося ще десь. І третє – контролювати російсько-український кордон», – зазначив Волкер.

Питання виконання цих умов перебуває виключно у площині політичної волі, вважає Волкер: «Мінськ не виконується через брак політичної волі, який диктується відсутністю довіри. Ми сподіваємося створити цю політичну волю».

Нагадаємо, Курт Волкер прибув до України з незапланованим візитом у п’ятницю. Спікер Ради Андрій Парубій на зустрічі з Волкером заявив, що останнім часом російська агресія тільки зростає на Сході України. Як повідомила після зустрічі голова парламентського комітету із закордонних справ Ганна Гопко, Волкер чітко наголосив, що ціна за російську окупацію не буде змінюватися, вона буде, навпаки, зростати.

Президент України Петро Порошенко обговорив з Волкером питання звільнення українських заручників.

Депутати Верховної Ради також зустрілись зі спецпредставником Держдепартаменту США Куртом Волкером. Вони розказали про деталі зустрічі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: