Адвокат Суркіса, юрист Третьякова та активний гомофоб. Хто змагається за посади в Антикорупційному суді

Судова реформа
Адвокат Суркіса, юрист Третьякова та активний гомофоб. Хто змагається за посади в Антикорупційному суді
Обирати суддів новостворюваного Антикорупційного суду та його Апеляційної палати буде з кого: загальна кількість вакансій в новому суді – 39, з них 12 працюватимуть в апеляції

240 кандидатів хочуть працювати в Антикорупційному суді, ще 103 боротимуться за посади в Апеляційній палаті

Вища кваліфікаційна комісія суддів завершила прийом документів на посади суддів новостворюваного Антикорупційного суду та його Апеляційної палати. Тепер має розпочатися екзаменування кандидатів. До цього ВККС ще потрібно обрати шістьох членів Громадської ради міжнародних експертів. Вони призначаються за поданням міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері протидії корупції. Згідно з графіком дворівневий іспит для кандидатів призначено на середину листопада. Зокрема, 12 листопада протягом 2,5 годин всі складатимуть анонімне письмове тестування, а 14 листопада протягом 5,5 годин писатимуть практичне завдання – проект судового рішення відповідного суду. Друга частина кваліфікаційного оцінювання передбачає співбесіди з тими, хто успішно пройшов перший етап. Співбесіди за участі міжнародних експертів планується провести у грудні 2018 року – січні 2019 року.

Попри те, що на початку оголошення конкурсу потенційні кандидати не поспішали подаватись, охочих працювати в Антикорупційному суді виявилось 240, ще 103 боротимуться за посади в Апеляційній палаті. Тобто обирати буде з кого, враховуючи, що загальна кількість вакансій в новому суді – 39, з них 12 працюватимуть в апеляції. Деяких з кандидатів комісія вже відбракувала.

На посади в новому суді претендують здебільшого діючі чи колишні судді, адвокати та науковці. «Главком» проаналізував список тих, хто розраховує вершити долі корупціонерів і виділив найбільш яскравих з претендентів. У багатьох з них є свої «скелети в шафах». І хтось з цих кандидатів може потрапити до суду, на який накопичилось багато сподівань як в Україні, так і за її межами.

Діючий заступник прокурора Києва Сергій Репецький – один з найбільш статусних кандидатів в цьому списку. Раніше він працював адвокатом та юрисконсультом ТОВ «Атек-Сервіс», бенефіціарами якого є Оксана Каретко та Алла Третьякова – дружина одіозного нардепа від Блоку Порошенка Олександра Третьякова. В свою чергу Каретко одружена з Володимиром Каретком – головою Святошинської райдержадміністрації, який був однокласником та діловим партнером Третьякова. Нині Каретко очолює Святошинський район столиці, де знаходиться 219-й виборчий округ, де обирався Третьяков.

На парламентських виборах 2014 року Репецький від віртуальної партії «Зелена планета» очолював окружну виборчу комісію цього ж округу. І так сталося, що мажоритарні вибори на цьому окрузі виграв саме його шеф. Тож якщо на Банковій дійсно будуть намагатись сформувати склад Антикорупційного суду «під себе», то вочевидь будуть просувати такого надійного персонажа як Репецький.

Сергій РепецькийСергій Репецький

Анна Долгих – начальник юридичного відділу Інституту стратегічних досліджень. Ця структура прямо підпорядкована президенту. І він не так давно призначив керувати Інститутом колишнього заступника голови Адміністрації президента Ростислава Павленка.

На місце в Антикорупційному суді претендує адвокат, голова організації «Місія милосердя й справедливості» Олександр Хропач. Він відзначився тим, що підготував звернення Полтавської міськради до президента, Кабміну, парламенту та РНБО «щодо захисту інституту сім’ї в Україні». Депутати з подачі мораліста закликали заборонити гей-паради та вилучити з законів словосполучення «сексуальна орієнтація» та «гендерна ідентичність».

Суддю Одеського окружного адміністративного суду Любов Токмілову призначив в 2011 році ще Віктор Янукович, але в центр уваги громадськості вона потрапила через дивну оборудку з купівлею автомобіля Range Rover Sport 2012. Матуся подарувала їй 150 тис. грн і суддя одразу придбала на ці гроші автівку. Хоча продавець авто – дружина депутата Чорноморської міськради – купила її рік тому за 740 тисяч, тобто в п’ять разів дорожче. За які заслуги суддя отримала таку величезну знижку, можна тільки здогадуватись.

Любов ТокміловаЛюбов Токмілова

Суддя Центрального райсуду Миколаєва Дмитро Тишко відомий кількома скандальними рішеннями. Активісти вимагали його звільнення через те, що він відпустив під домашній арешт одного з підозрюваних в підготовці теракту в місті на День перемоги. В результаті підозрюваний втік. Також Тишко зняв арешт з 4 млн грн, вилучених у організаторів великого конвертаційного центру. Цікава деталь – суддя володіє ділянкою в Одеській області розміром в 34,5 гектара.

Олег Скупинський – адвокат, який співпрацює з Григорієм Суркісом. Скупинський бере активну участь в досить брудній медійній війні Суркіса з головою Федерації футболу України народним депутатом від БПП Андрієм Павелком. Юрист і сам стає жертвою інформаційних атак – йому пригадують відвідування окупованих територій та наявність апартаментів в Алушті, записаних на дружину. У списку кандидатів до Антикорупційного суду він титрований як доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Даля, який був перенесений з Луганська до Сєвєродонецьку.

Суддя Рівненського окружного адмінсуду з апетитним прізвищем Андрій Сало опинився в центрі скандалу в 2016 році. Тоді він відновив на посаді голови облради звільненого більшістю депутатів ляшківця Володимира Ковальчука, чим спровокував двовладдя в області. Депутати також пригадували Салу, що він потрапив до люстраційного списку Євромайдану. Причина – суддя скасував рішення сесії Рівненської міськради 2013 року про звернення її депутатів до тодішнього президента та голови парламенту з приводу підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Президент адвокатського об’єднання «Паритет» Олег Поваляєв у 2017 році подавався на посаду судді Конституційного суду. Серед його клієнтів – бізнесмен та віце-президент Федерації боксу Києва Микола Щур, який є чоловіком відомої моделі Сніжани Онопко. 2 січня цього року Щур заявився в Оболонський райвідділ поліції, аби визволити знайому, затриману за п’яну їзду. В результаті «визволення» візитер побився з поліцейськими, а одному з них зламав носа. Поваляєв же стверджував, що побили саме його клієнта і подав зустрічний позов. Дісталося й самому адвокату – активістам організації С14 не сподобалось, що він захищає «донецького сепара» Щура і в серпні Поваляєва побили прямо в приміщенні суду.

Юрисконсульт управління поліції охорони Києва Любов Одинець – колишня співмешканка судді Солом’янського суду Олександра Бобровника, який несподівано помер навесні цього року в 37-річному віці. Бобровник був відомий тим, що саме йому систематично діставався розгляд резонансних справ, які вело НАБУ. Серед їх фігурантів – Олександр Онищенко, Роман Насіров, Микола Злочевський, Юрій Іванющенко, Микола Мартиненко… Бобровника ловили на тому, що він забував вказати в декларації майно, що належить Одинець. А це – квартира в Києві (67,4 кв.м), земельні ділянки в Калинівці Житомирської області (10 та 32 гектари), а також будинок в с. Камені, Житомирської області (75,2 кв.м).

Херсонський адвокат Ігор Мокін також претендує на місце в Антикорупційному суді. Нині він захищає скандально відомого керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого було затримано в Києві за підозрою у держзраді. Пізніше його етапували до Херсона, де знаходиться офіс української прокуратури АР Крим. Держзрада – своєрідна спеціалізація Мокіна. Серед його клієнтів була також довірена особа Володимира Путіна на останніх виборах президента РФ Олена Одновол, яка була затримана на кордоні з окупованим Кримом. Вишинському досі не винесений вирок, а Одновол отримала умовний термін. Минулого року Мокін був призначений головою комітету Асоціації адвокатів України з морського права.

Суддя Святошинського райсуду Києва Іванна Миколаєць потрапила в центр уваги, коли розглядала справу лідера Об’єднання українських націоналістів Миколи Коханівського, якого було затримано за бійку та стрілянину у столичному Академмістечку. Розгляд справи проходив під великим тиском соратників Коханівського, які влаштували погром приміщення суду, на засідання приходили діючі народні депутати. Суд спочатку обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, потім змінив його на нічний домашній арешт і в результаті відпустив «оунівця» під заставу.

Іванна Миколаєць веде засідання у справі КоханівськогоІванна Миколаєць веде засідання у справі Коханівського

Суддя Шевченківського райсуду Києва Євген Мартинов був переведений до столиці з Кіровоградського райсуду у 2014 році і встиг взяти участь в кількох резонансних справах. Зокрема, він разом з суддею Олегом Линником своїм рішенням відпустив з-під варти двох «тітушок» з банди Юрія Крисіна, яка 18 лютого 2014-го нападала на євромайданівців та вбила журналіста В’ячеслава Веремія. Були до Мартинова претензії і у С14 – він прийняв рішення про відкриття провадження проти лідера цієї організації Євгена Карася, який брав активну участь в затриманні сепаратиста Рафаеля Лусваргі.

Керуючий партнер юрфірми МБЛС Андрій Мащенко працював директором з правових питань і корпоративного управління «Укрзалізниці» та радником з правових питань голови правління цього підприємства. Але після того, як тодішній керівник «Укрзалізниці» Войцех Балчун повернувся на батьківщину, Мащенко там теж не затримався.

Адвокат Кирило Легких захищає екс-начальника СБУ Києва і Київської області Олександра Щеголєва, якого звинувачують у злочинах проти учасників Євромайдану 18-19 лютого 2014 року. Щеголєву інкримінують рішення про проведення правоохоронцями антитерористичної операції в центрі Києва, під час якої 10 осіб загинуло та 124 було поранено. «Есбеушнику» загрожує довічне ув'язнення, тож його захисту треба постаратися.

Кирило Легких (зліва) захищає екс-«есбеушника» Олександра ЩеголєваКирило Легких (зліва) захищає екс-«есбеушника» Олександра Щеголєва

Ще один підзахисний Легких – Мар’яна Гречанюк, яку НАБУ звинувачує в організації фіктивних аукціонів з продажу газу. Захист Гречанюк в свою чергу вважає, що НАБУ намагається вибити з неї свідчення проти підозрюваного в «газовій справі» нардепа-втікача Олександра Онищенка.

Судді Старобільського райсуду Луганської області Ігорю Кудрявцеву, мабуть, так набрид процес над екс-регіоналом Олександром Єфремовим, в ході якого він отримував погрози, що він вирішив змінити місце роботи. Вирватись зі Старобільська Кудрявцев намагається вже не перший раз – раніше він подавався на конкурси до нового Верховного та Конституційного судів.

Коли суддя Ковпаківського райсуду Сум Олег Чернобай балотувався до Верховного суду, Громадська рада доброчесності при ВККС «забракувала» його кандидатуру. Експертів ради збентежив той факт, що починаючи з 2009 року, коли Чернобай очолив суд, його теща-пенсіонерка придбала сім автомобілів, які потім передавала у користування зятю. Також Рада доброчесності відмітила, що Чернобай ставав головою суду чотири рази поспіль, хоча відповідно до принципу, визначеному в законодавстві, робота на цій посаді повинна обмежуватись двома строками поспіль. Втім у висновку зазначається, що є різні тлумачення цієї норми, тож претензії до Чернобая, скоріше, морально-етичні.

Суддя Ленінського райсуду Миколаєва Юрій Крутій потрапляв до звіту Інституту масової інформації як порушник прав журналістів. Зокрема, він забороняв відеозйомку та намагався прогнати журналістів з відкритого судового засідання. Через це Громадська рада доброчесності не рекомендувала його кандидатуру, коли він намагався потрапити в новий Верховний суд.

Адвокат Дар’я Козій очолює громадську організацію «Реанімаційний пакет реформ», яка була зареєстрована Мін’юстом в цьому році. Ця організація є клоном більш відомої структури з такою ж назвою –  об’єднання різних організацій та експертів, що активно за грантові кошти займається реформаторськими проектами. Окрім того, що Козій реєструє підозрілі організації, вона безпосередньо воює з активістами – так вона подавала скаргу на члена Громадської ради доброчесності при ВККС та голову Ради громадського контролю НАБУ Романа Маселка через його пост в «фейсбуці».

Суддя Солом’янського райсуду Києва Вікторія Кицюк носить прізвище свого колишнього чоловіка – екс-судді Печерського суду Віктора Кицюка. Кицюк скандально прославився тим, що у часи Януковича ухвалював рішення проти активістів Євромайдану, а також був слідчим суддею у справі Юлії Тимошенко. Після зміни влади Верховна Рада 289 голосами проголосувала за зняття з нього суддівського імунітету. Вікторія в таких скандальних справах замішана не була, проте мала інші проблеми. Минулого року вона потрапила в райуправління поліції через неправильне паркування автомобіля і неадекватну реакцію на претензії правоохоронців. Втім суддівський корпус показово вступився за колегу, а за результатами службового розслідування винними було визнано інспекторів патрульної поліції, які отримали догану.

Вікторія КицюкВікторія Кицюк

Вячеслав Каневський з Нововоронцовки відзначився тим, що у статусі голови районного суду пішов за мобілізацією у зону АТО у складі батальйону Нацгвардії. Після демобілізації отримав безстроковий суддівський статус.

Поява майора Сергія Дороша в списку кандидатів в Антикорупційний суд дещо несподівана, оскільки зараз він працює… офіцером з організації дозвілля клубу 3011-ї військової частини Національної гвардії. Цікаво, що в декларації Дороша єдиною нерухомістю, яка йому належить, значиться «спеціально пристосована казарма».

Адвокат Дмитро Дмитренко зараз захищає інтереси колишнього заступника керівника департаменту захисту економіки – керівника слідчого управління Генпрокуратури Дмитра Суса. Сус підозрюється у заволодінні майном і грошима, вилученими при обшуку в гральних закладах, а також недостовірному декларуванні. За цими статтями йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Львівський адвокат Богдан Джуфер балотувався до Миколаївської райради від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка.

Суддя Чернівецького окружного адмінсуду Павло Дембіцький свого часу керував слідчою групою у справі загибелі В’ячеслава Чорновола. Слідство посмертно реабілітувало водія рокового автомобіля, якого звинувачували у порушенні правил дорожнього руху, що призвело до трагедії. Дружина Дембіцького працює суддею в Апеляційному суді Чернівецької області.

Партнер адвокатського об’єднання «Юридична фірма «Аріо» Євген Грушовець був адвокатом бізнесмена Сергія Бута, якого підозрювали в замаху на вбивство двох черниць Покровського монастиря. Також Грушовець представляв інтереси рейдерів, які нібито в інтересах регіонала Василя Грицака кілька років намагались виселити з будинку на столичному Печерську вчительку Ніну Москаленко. Згодом Грушовець потрапив у Раду громадського контролю при НАБУ.

Євген ГрушовецьЄвген Грушовець

Суддя Октябрського райсуду Полтави Лариса Гольник мала затяжний конфлікт з нещодавно відстороненим мером міста Олександром Мамаєм. У 2014 році вона розглядала справу щодо притягнення Мамая до відповідальності за корупційне порушення. Мамай через свого заступника Дмитра Трихну запропонував судді хабар у $5 тис. за винесення потрібного рішення, але Гольник зафіксувала цю пропозицію на приховану камеру і написала заяву у правоохоронні органи. Після цієї історії на Гольник став тиснути голова суду Олександр Струков, на якого вона подала скаргу в Вищу раду правосуддя. І навіть звернулась зі зверненням до президента, в якому розповіла про внутрішні проблеми судової системи. В минулому листопаді на суддю напала група невідомих в центрі Полтави, яка побила її металічними палицями. Цього року Вища рада правосуддя оголосила Гольник догану, яка гіпотетично може завадити їй взяти участь у конкурсі до Антикорупційного суду.

Лариса ГольникЛариса Гольник

Суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Голуб відома тим, що відправила до слідчого ізолятора учасника АТО Юрія Заболотного, який проходив у справі про погром гральних автоматів. Для судді не стало пом’якшуючою обставиною навіть наявність у Заболотного шістьох дітей. Рішення викликало обурення активістів, які заблокували залу засідань та пошкодили меблі. Суддя поскаржилась на «загрозу життю» до Вищої ради правосуддя та Генпрокуратури. Також Голуб входить до колегії суддів, які розглядають справу колишнього народного депутата Миколи Мартиненка.

До Антикорупційного суду намагається потрапити ще один суддя Шевченківського суду Мар’ян Головчак, який був переведений сюди в липні з Рівненського міськсуду. Він веде справу Надії Савченко.

Адвокат Маркіян Галабала після Революції гідності був призначений заступником голови Тимчасової комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції при Вищій раді юстиції, тож залучався до «чистки» судової системи. Галабала був захисником Михайла Саакашвілі, коли того підозрювали у створенні злочинної організації за гроші Сергія Курченка. Дружина адвоката – Ольга Галабала – є координатором Ради партії Саакашвілі «Рух нових сил».

Маркіян ГалабалаМаркіян Галабала

Суддя Кіровоградського окружного адмінсуду Роман Брегей брав участь у конкурсі в новий Верховний суд. Після того, як він не набрав потрібної кількості балів, Брегей звинуватив ВККС в маніпуляціях та намагався оскаржити результати конкурсу в судах, але безрезультатно. Невгамовний кандидат обіцяє дійти до Європейського суду з прав людини. Можливо, тим самим завершиться і його участь у виборах суддів Антикорупційного суду.

Суддя Заводського райсуду Миколаєва Андрій Біцюк наробив галасу в 2011 році, коли подав до суду на президента України та ВККС щодо визнання протиправною їхньої бездіяльності у переведенні його до іншого суду. Але програв.

Суддя Мостиського райсуду Львівської області Юрій Білоус минулого року став жертвою російських пранкерів, які подзвонили йому від імені депутата Олександра Грановського, якому приписують вплив на судову систему. Голоси на запису обговорюють можливість депортацію Михайла Саакашвілі, який незаконно прорвався через український кордон. Білоус заперечував факт такої розмови. Цікаво, що під час розгляду справи Саакашвілі Білоус був єдиним суддею, який на той момент працював у Мостиському суді.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: