Дванадцять стільців Гройсмана. Де зберігають гроші прем’єр і міністри

Дванадцять стільців Гройсмана. Де зберігають гроші прем’єр і міністри

Кабмін під керівництвом Володимира Гройсмана 

Найбільше коштів в уряді насмілилася показати волонтерка, яка виконує обов’язки міністра охорони здоров’я

Українські міністри, як і багато інших вітчизняних топ-чиновників та політиків, виявилися підпільними мільйонерами. За підрахунками «Главкома», 24 члена Кабміну задекларували на всіх $13,7 мільйона. І це враховуючи тільки гроші, цінні папери та частки в компаніях. До цих статків треба ще додати елітну нерухомість, автівки, прикраси, годинники, картини та колекції дорогих напоїв.

Лише за минулий рік урядовцям вдалося заробити понад мільйон доларів при тому, що офіційний оклад міністра в Україні – 16 000 гривень. Так, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своїй декларації, наприклад, стверджує, що минулого року отримав близько $160 тис. Більша частина цих грошей дісталася головному «копу» країни від продажу майна. Якого саме – не уточнюється. Відомо лише, що воно рухоме.

Можна було б припустити, що Аваков продав якісь дорогі машини. Але ні в 2014-му, ні в 2015-му керівник МВС автівки не декларував. Тож, скоріш за все, міністр позбувся якихось колекційних речей: творів живопису чи дорогих напоїв. Такі припущення дозволяє зробити електронна декларація чиновника: у його власності зафіксовано понад 100 картин та близько 800 пляшок вина.

А ось найбагатшим міністром виявилася виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я, американка українського походження Уляна Супрун. На її рахунках – майже $4,4 мільйона. Причому левову частку цих грошей «головна лікарка» довірила швейцарській фінансовій установі UBS Financial Services. До п'ятірки найзаможніших членів уряду також увійшли:

  • глава Мін'юсту Павло Петренко (задекларував $1 млн у банку і ще $0,5 млн готівкою);
  • прем’єр Гройсман ($1,5 млн готівкою у різних валютах та 3 млн грн у банку);
  • міністр енергетики Ігор Насалик (разом з дружиною тримають удома $0,9 млн, 240 тисяч євро і близько 5 млн гривень);
  • глава Мінагро Тарас Кутовий (у нього $0,5 млн «кешем»).

Де зберігають гроші міністри

Уляна Супрун – єдиний міністр Кабміну Гройсмана, який не задекларував готівки. Всі решта членів уряду переважно віддають перевагу «кешу». П'ятеро кабмінівців, якщо вірити деклараціям, зовсім не мають заощаджень у банках. Серед них:

  • Павло Клімкін, глава МЗС;
  • Володимир Омелян, міністр інфраструктури;
  • Ігор Жданов, міністр молоді та спорту;
  • Павло Розенко, віце-прем’єр;
  • В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр.

Загалом міністри зберігають більше половини своїх грошей у вигляді готівки. Наприклад, статки прем’єр-міністра Володимира Гройсмана – близько $2 мільйонів. З них 1,8 мільйона він тримає «під подушкою». Не довіряє банківській системі України на всі сто відсотків навіть міністр фінансів. З $43,7 тис., які має міністр, 23 він зберігає вдома.

Автівки та коштовності

Найзавзятішим колекціонером виявився Арсен Аваков. Міністр внутрішніх справ зібрав безліч картин, старовинних монет та дорогих вин.

А ось Володимир Гройсман полюбляє швейцарські годинники. У прем’єра їх аж 9. Також дружина глави уряду має два швейцарських та один французький годинники. Разом на родину виходить дюжина.

Не менш за прем’єра слідкувати за часом любить міністр енергетики Ігор Насалик. В його родині теж 12 коштовних годинників. До того ж розпорядник українського ТЕК – рекордсмен Кабміну за кількістю автомобілів. У нього їх шість: від старого ВАЗ-2106 до Mazda 6, яку дружина міністра придбала у 2014 році. Зараз така машина в Україні коштує від 670 000 гривень.

Найщедріші урядовці

Є в уряді й такі міністри, що можуть позичити декілька десятків тисяч доларів. Наприклад, у декларації голови Міністерства регіонального розвитку Геннадія Зубка зазначено, що він комусь дав у борг $290 700.

Дуже щедрий на гроші й головний «пропагандист» України Юрій Стець. Минулого року він «виручив» когось на $50 000 та 40 000 євро. Позичив комусь $53 000 минулого року й міністр фінансів Олександр Данилюк.  

Найбідніші міністри

Найбіднішим у Кабміні Гройсмана виявився міністр соціальної політики Андрій Рева. У нього в декларації вказана лише одна квартира у Вінниці на 64 квадрати. А грошей він має всього близько $5500. Майже весь цей «скарб» він зберігає у вигляді готівки.

Небагато грошей – $34,2 тисячі – у віце-прем’єра Володимира Кістіона. Трійку кабмінівських «бідняків»  замикає ще один віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко, який має приблизно стільки ж грошей, як і Кістіон. Кириленко також задекларував велику квартиру у столиці (154 кв. м), а його дружина – будинок під Києвом та п’ять земельних ділянок.

Рейтинг статків міністрів України*

  • Щоб отримати детальну інформацію, натисніть на іконку у крайньому правому стовбці.

*У цінних паперах також враховано участь у капіталі компаній. До банківських рахунків віднесено вклади в інших фінансових установах. До готівки віднесено гроші, які члени уряду позичили третім особам. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: