Навіщо Порошенку так чинити із Саакашвілі?

Тема дня
Навіщо Порошенку так чинити із Саакашвілі?
Петро Порошенко та Михайло Саакашвілі

«Саакашвілі навіть фізично не зможе повернутися в Україну – його затримають у «Борисполі» і екстрадують до Грузії»

Головним героєм сьогоднішнього інформаційного дня несподівано став Михайло Саакашвілі. Історія з позбавленням його українського громадянства стала справжнім детективом. Першим цю інформацію оприлюднив народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук, який порадів завершенню «гастролей бродячого грузинського цирку-шапіто».

У Державній міграційній службі України (ДМС) підтвердили ТСН, що колишнього губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі дійсно позбавили українського громадянства. Як заявили в Державній міграційній службі, це було зроблено через надання екс-президентом Грузії неправдивих відомостей при отриманні паспорту. Приводом став факт, що 2015 року в анкеті Саакашвілі написав, що не перебуває під слідством в Україні або за її межами. А при цьому він був заочно арештований у Грузії.

Згодом голова прес-служби ДМС Сергій Гунько заявив, що він не підтверджує факт позбавлення Саакашвілі українського громадянства. Зокрема,  сказав, що не надавав таку інформацію ЗМІ «і навряд чи хтось із співробітників ДМС її давав також».

У «Русі нових сил», який очолює Саакашвілі, також заявили, що інформація про позбавлення його українського громадянства, за їхніми даними, не відповідає дійсності.

Але згодом в офіційному повідомленні ДМС таки визнала, що матеріали стосовно Саакашвілі, надані Генпрокуратурою і отримані від грузинської сторони, опрацьовані службою та направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при президентові України. І глава держави вже начебто видав якийсь указ про втрату громадянства. Та сайт глави держави про це станом на 21 годину мовчить. Цікаво, що з приводу громадянства Саакашвілі запит до ГПУ надіслав однопартієць Мосійчука Андрій Лозовий, а прокуратура в свою чергу звернулась до міграційної служби, яка ухвалила відповідне рішення.

Один з соратників Саакашвілі депутат Сергій Лещенко розповів про «хитрий план» Порошенка: анулювати українське громадянство Міхо, поки той знаходиться в США: «Таким чином, Саакашвілі навіть фізично не зможе повернутися в Україну – його затримають у «Борисполі» після прильоту і першим рейсом екстрадують до Грузії. Таким чином, буде неможливо його фізично захистити від екстрадиції. Фактично Саакашвілі змушують брати притулок в Америці і забути про українську політику. Янукович ізолював своїх конкурентів в тюрмах, Порошенко - за кордоном». Цікаво, що сьогодні український суд дав дозвіл на затримання екс-мера Києва Леоніда Черновецького, який давно переїхав саме в Грузію. Тож чи не збирається Банкова провести своєрідний «чендж» з грузинськими партнерами?

Нагадаємо, Петру Порошенку під час нещодавнього перебування з візитом у Грузії публічно нагадали, що Київ двічі відмовився видати Саакашвілі. Порошенко заявив, що «не отримував від влади Грузії запит про екстрадицію Саакашвілі». Однак пізніше в той же день мусив повернутись до цієї теми. Президент повідомив, що «перевірив інформацію про Саакашвілі і уточнив, що запит з Грузії дійсно надходив». «Україна відмовила в цьому запиті і запросила додаткові матеріали. Добре, що це питання вирішується без втручання президента. Це прерогатива силових структур і Генпрокуратури», – сказав Порошенко в інтерв'ю Громадському ТБ Грузії. Тож можна трактувати це так, що він не виключив можливості екстрадиції за інших обставин.

Ставлення колишніх соратників – Порошенка і Саакашвілі –  зіпсувались давно, коли пішовши з посади одеського губернатора останній звинуватив президента в підтримці двох кланів в регіоні. Потім пішли звинувачення серйозніші: Порошенку дорікалу у покриванні корупції в своєму оточенні. Окремо діставалося «Народному фронту» – легендарна сварка Саакашвілі з Арсеном Аваковим стала хітом «ютубу». Окремо палиці у колеса команді Саакашвілі ставив Мінюст, який також контролюється «фронтовиками» – міністерство до останнього відмовлялось реєструвати його «Рух нових сил». Втім нещодавно все ж це зробило. Але якщо Саакашвілі дійсно боятиметься тепер повертатись в Україну, то ця партія, у якої поки і так були невисокі рейтинги, отримає пробоїну.

«З точки зору політичної мотивації президенту абсолютно нема ніякого сенсу позбавляти Саакашвілі громадянства. Ніякої небезпеки зі своїми 2% рейтингу він не представляє, – переконує політолог Володимир Фесенко. – Навпаки він виступає в ролі потенційного спойлера, який буде відбирати голоси у інших опозиційних сил, і в цьому плані навіть вигідний. Але можуть бути емоції – і не тільки у президентської команди, а у «Народного фронту», який має свого міністра юстиції. Я не виключаю, що тут могла спрацювати банальна політична помста, бо для Яценюка та верхівки «Фронта» Саакашвілі став смертельним ворогом. А з точки зору інтересів президента я не бачу ніяких політичних мотивів та причин це робити. Для нього більше мінусів, ніж плюсів – цей скандал буде приводом для критики на адресу глави держави».

Гіпотетично Саакашвілі може повернутись до України і ще раз подати, вже правильно оформлені, документи щодо отримання громадянства. Хоча знову ж таки офіційного підтвердження його позбавлення не було на сайті голови держави до пізнього вечора. Можливо, президент в результаті увімкне задню, виставивши себе великим демократом і заодно дещо піднявши котировку акцій Саакашвілі.

Втім чим би не завершилась ця історія, сам факт ігор з інститутом громадянства для боротьби з політопонентами дуже збурив мережу.

Близький до Банкової політолог Павло Нусс переконує, що мови про політичну розправу над Саакашвілі не йде.  Адже партія Саакашвілі може взяти участь у виборах, попри втрату ним громадянства. Саме так відбувалось і в Грузії, куди колишній президент не потикається в останні роки.

Блогер Олександр Верголяс звертає увагу на те, що Міграційна служба, яка сьогодні оприлюднила причини, за якими Саакашвілі позбавили громадянства, не могла про них не знати раніше. Тим паче, що грузинське посольство так точно було у курсі всіх невідповідностей, які заважали екс-президенту отримати український паспорт.

Енергетичний експерт Андрій Герус побачив у сьогоднішньому рішенні глави держави продовження цілого ланцюжка подій, які переслідують опонентів президента. «Що ж Тимошенко – знову саджати?», - робить чи то прогноз, чи то припущення Герус.

Нардеп Мустафа Найєм також проводить аналогії з тим, як ця і минула влада поводились зі своїми опонентами. «Дурніше була хіба що посадка Тимошенко», - пише депутат і зізнається, що до останнього вірив, що ця інформація виявиться фейковою.

А журналіст та політолог Олена Яхно переконана, що сьогоднішня новина з Києва потішила не лише опонентів Саакашвілі у Грузії, а й ще  президента однієї «миролюбивої» країни…

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: