Нові штрафи. Як каратимуть водіїв, які лізуть на територію пішоходів та громадського транспорту

Дорожня безпека
Нові штрафи. Як каратимуть водіїв, які лізуть на територію пішоходів та громадського транспорту
Чи змусять водії «нові правила паркування» припинити порушувати ПДР?
Фото: mistosite.org.ua

В Україні набули чинності нові правила паркування

27 вересня набули чинності «нові правила паркування». Саме так їх вже прозвали автовласники. Насправді ж йдеться про оновлення правил фіксації невірного паркування транспортних засобів та нові розміри штрафів за паркування, заборонене Правилами дорожнього руху. Відповідний закон був прийнятий нардепами ще зимою і підписаний президентом Петром Порошенком 28 березня. З того часу минуло 180 днів – і от тепер нововведення у силі.

Фото, відео, розмова

Закон передбачає введення фото- і відеофіксації порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспорту. Обов'язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, зроблених з різних ракурсів. У повній мірі (тобто із фото- та відео фіксацією) закон почне діяти, коли на вулицях з’являться камери і буде створено Реєстр адміністративних правопорушень. Передбачається, що це відбудеться на початку 2019 року.

У сфері безпеки дорожнього руху та паркування будуть діяти три режими притягнення до адміністративної відповідальності:

1. Звичний старий режим: коли поліцейський контактує з порушником, перевіряє посвідчення водія, техпаспорт, складає постанову про притягнення до відповідальності прямо на місці вчинення порушення.

2. Автоматичний режим: передбачає фіксацію правопорушень стаціонарними камерами, які можуть бути встановлені на шляхопроводах, стовпах і навіть на громадському транспорті. Інформація з камер надходитиме до центрів обробки інформації, де за результатами візуальної перевірки поліцейські, за допомогою електронного цифрового підпису, будуть складати постанову. При фіксації правопорушень у такому випадку з порушника спочатку стягуються штрафні бали, яких вистачає на три порушення. А потім уже грошові штрафи.

3. Режим фотозйомки або відеозапису. Він передбачає фіксацію трьох видів порушень у ручному режимі технічними засобами у спеціальній захищеній програмі, яка автоматично відображатиме дату, час, координати місця порушення.

Отже, поки камер немає, діятиме «старий» режим.

Що ще нового

Відтепер якщо авто припарковано з порушенням правил, але не заважає руху пішоходів або велосипедистів, штраф становитиме 255 грн. Якщо ж автівка суттєво перешкоджає руху інших транспортних засобів або пішоходів - штраф буде 510 грн. Парковка на місці для інвалідів обійдеться порушнику в 1,2-1,7 тис. грн. При цьому в двох останніх випадках авто може бути евакуйоване, а до суми штрафу додасться вартість послуг евакуатора, разом ці витрати вже складуть близько 2 тис. грн.

Якщо водій «забув» заплатити за паркування, розмір штрафу буде виписуватися в 20-кратному розмірі від тарифу на паркування, що діє в цьому місці.

Для порушників, які оплатять штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає знижку в розмірі 50%. Якщо ж порушник не поспішає сплатити штраф протягом 30 днів - розмір покарання подвоюється.

Окрім представників Національної поліції виписувати штрафи за неправильне паркування отримають право муніципальні інспектори. Організація їхньої роботи – відповідальність  місцевої влади.

Вводиться заборона на готівковий розрахунок при оплаті паркувального збору. Інспекторів за отримання оплати на руки штрафуватимуть, розмір покарання –  від 850 грн.

Втім, у недалекому майбутньому, можливо, не лише поліцейські та інспектори зможуть фіксувати порушення правил паркування транспортними засобами, а й пішоходи. Шестеро київських програмістів взялась за розробку мобільного додатку Orange Card (за аналогією з жовтою карткою за порушення правил у футболі). Сервіс має запрацювати вже в жовтні, а наразі ведуться переговори з КМДА для забезпечення відповідної підтримки. Роботу над створенням сервісу почалася в грудні 2017-го, а вже влітку цього року розробники звернулися до КМДА з пропозицією підтримати проект. Переговори з адміністрацією ведуться від імені громадської організації «Справедливе Паркування», створеної на початку поточного року.

До слова, у Москві подібний додаток існує з 2015 року, і росіяни ним успішно користуються.

За що автомобіль можуть евакуювати

У законі прописані випадки, за які саме порушення правил паркування автомобіль підлягає евакуації:

  • авто поставлене на проїжджій частині в два і більше рядів;
  • авто розташоване в заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, в тому числі на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, в тунелях, на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох сторін (крім випадків зупинки для надання переваги в русі);
  • авто своїм розташуванням унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює суттєву перешкоду для руху пішоходів, в тому числі осіб з інвалідністю та пішоходів з дитячими візками. Цікаво, що «суттєва» ця перешкода чи «несуттєва» - визначатиме поліцейський (цей пункт йде дещо врозріз із чинними ПДР (п.15.10), у якому чітко прописано, що мотоцикл чи автівка можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м, - «Главком»);
  • авто розташоване на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
  • авто розташоване на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
  • авто перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту в разі введення надзвичайного стану або в разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  • авто порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що воно блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: