Я дістаю із широких штанин… смартфон. Все, що треба знати про електронний паспорт

держава у смартфоні
Я дістаю із широких штанин… смартфон. Все, що треба знати про електронний паспорт

Нова надія Володимира Зеленського – держава у смартфоні

фото: thedigital.gov.ua

Е-паспорт – не панацея?

Відучора кожен українець, у якого є ID-карта або біометричний закордонний паспорт, може стати володарем електронних аналогів цих документів. Скачати їх на свій смартфон можна з допомогою розрекламованого урядом додатку «Дiя».

Нагадаємо, що 27 вересня 2019 року віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував концепцію розвитку проекту «Держава в смартфоні», згідно з нею всі необхідні громадянинові паперові документи будуть продубльовані в сучасному телефонному пристрої.

Хронологія диджіталізації

7 лютого 2020 року з'явилася можливість створити в цифровому форматі водійські права і автомобільну страховку: необхідні відомості і фото автоматично підтягувалися в додаток «Дiя» з бази МВС. На презентації першого кроку до будівництва повноцінної «Держави в смартфоні» влада пообіцяла протягом року оцифрувати 50 основних держпослуг і документів, головні з яких - ID-карта і закордонний паспорт.

У вересні 2019 року влада презентувала концепцію проекту «Держава в смартфоні»У вересні 2019 року влада презентувала концепцію проекту «Держава в смартфоні»

І ось, 22 квітня, були презентовані нові можливості додатка «Дiя», він, за задумом президента і уряду, покликаний спростити і прискорити взаємодію людини з державою.

Відтепер, як пообіцяв у своєму Facebook Михайло Федоров, в електронному вигляді стануть доступні вісім послуг і документів:

  • електронні паспорти в додатку,
  • послуга push-повідомлень (інформаційні повідомлення, якi при бажанні можна включити або відключити),
  • єдиний портал електронних послуг,
  • онлайн-відкриття / зміни даних / закриття ФОП,
  • кабінет громадянина: можливість кожному побачити, що знає про вас держава (авто/техпаспорт/земля/нерухомість),
  • електронні студентські квитки,
  • можливість отримати статус/допомогу з безробіття на порталі «Дiя»,
  • сервіс для підписання документів онлайн з використанням електронного підпису.

Правда, реально з 22 квітня поки що у застосунку можна отримати тільки електронні паспорти (а також, як i раніше, водiйськi права i автомобільну страховку). Усе інше презентовано, але поки працює лише на сайті.

Що обіцяють

Як запевняє Міністерство цифрової трансформації, паспорти в смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових і пластикових документів, і мають таку ж юридичну силу. Відповідна постанова Кабінету міністрів №278 про експериментальний проект застосування електронного внутрішнього і закордонного паспортів громадянина у формі картки в електронному вигляді була прийнята 15 квітня 2020 року.

Судячи з офіційної інформації, опублікованої на сайті міністерства, вже зараз, в умовах карантину, е-паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинить поліція. А після закінчення карантину цими електронними документами можна буде користуватися під час подорожей на поїздах і літаках.

За цифровим паспортами можна проводити банківські операції, підтверджувати повноліття при покупці сигарет і алкогольних напоїв, отримувати медичні та поштові послуги, повертати кошти при поверненні товару, користуватися бібліотекою, а також входити в адміністративні будівлі.

Що не так?

Судячи з тексту урядової постанови №278, варто пам’ятати, що все це – лише експериментальний проект. Поки що він розрахований на два роки. Тобто якщо потім експеримент вирішать припинити, то власники e-паспортів, які довірили додатку «Дiя» всі свої особисті дані, навряд чи зможуть далі повноцінно користуватися цими документами в смартфоні.

QR-код - і є електронним паспортом громадянина УкраїниQR-код - і є електронним паспортом громадянина України

До речі, в пункті 4.3 постанови сказано, що недержавні структури: комерційні підприємства, приватні підприємці, які надають послуги, що вимагають пред'явлення паспорта, можуть діяти на свій розсуд. Тобто вони  можуть приєднатися до експерименту і визнавати е-паспорта, а можуть і не робити цього.

Тобто якщо держструктури протягом експерименту зобов'язані виконувати постанову №278, то підприємцям вона не указ.

Наприклад, у «Новій пошті» вже заявили, що служба навряд чи буде визнавати електронні паспорти. Її співробітники будуть керуватися виключно внутрішніми розпорядженнями. Якщо клієнт отримав невелику посилку і не має при собі документа, йому можуть послати на телефон смс і переконатися, що він той самий, за кого себе видає. Але якщо прийшов вартісний переказ –  без паперового паспорта не обійтись.

Знову ж, якщо ви захочете купити або продати квартиру, нотаріально завірити якийсь важливий папір, то електронний паспорт вам теж не допоможе. Нотаріуси, як «інші юридичні і фізичні особи», самі можуть вирішувати: сприймати ваші дані в смартфоні, як аналог паперового або пластикового паспорта, або попросити більш звичні і, на їхню думку, надійні документи.

Як розповіла «Главкому» приватна нотаріуска Юлія Кабісова, справа навіть не в тому, довіряти електронного паспорту чи ні: просто всі нотаріальні архіви до сих пір формуються у паперовому вигляді, відповідно, весь документообіг - паперовий. Тут ще є одне обмеження. Згідно зі ст. 46 закону «Про нотаріат» нотаріуси зобов’язані використовувати дані Єдиного державного демографічного реєстру, з даними якого вони б могли звіряти електронні документи клієнтів. Але проблема в тому, що ця «діджіталізація» працює поки тільки в Києві.

Так що питань щодо дієвості даного проекту ще багато. Але Мінцифра вже підкреслило, що Україна - перша в світі держава, де можливо користуватися цифровим паспортом без необхідності надавати паперовий або пластиковий аналог. Цим, безумовно, варто пишатися.

Але необхідно відзначити, що навіть сам міністр цифровий трансформації визнає, що даний проект з електронними документами - досить сирий і потребує доопрацювання.

«Проблему впровадження трансформацій ми відчуваємо щодня. Наприклад, трапляється таке, коли поліція не знає про електронні водійські посвідчення, або банк відмовив в обслуговуванні за електронним паспортом», - написав на своїй сторінці в Facebook Михайло Федоров. І за його словами, зараз в міністерстві створюється спеціальний відділ, завдання якого - контроль і оптимізація процесу впровадження «Держави в смартфоні».

Андрій Кузьмін, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: