Ганна Герман скостила Януковичу два роки

ТЕМА ДНЯ
Ганна Герман скостила Януковичу два роки
Сьогодні, 24 січня, суд оголосив своє рішення в справі президента-втікача Віктора Януковича
Фото: EPA/UPG

13 років позбавлення волі – суд визнав Януковича винним у державній зраді. Та це ще не кінець…

Винен у державній зраді. Таким став вирок Оболонського районного суду столиці, який розглядав справу про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича. Оголошення вироку тривало близько восьми годин. Покарання суд призначив у вигляді 13 років позбавлення волі.

«Строк відбування покарання Януковичу Віктору Федоровичу рахувати з моменту його затримання. Стягнути з Януковича Віктора Федоровича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561 гривню 20 копійок. Заходи забезпечення кримінального провадження, арешти на майно, накладені в межах провадження, залишити без зміни», –  оголосив суддя.

За статтею про сепаратизм суд виправдав Януковича. Рішення суду може бути оскаржено впродовж 30 днів.

Вирок зачитували колегія суддів на чолі з головуючим суддею Владиславом Дев'ятком і суддями Костянтином Васалатієм і Максимом Тітовим. За даними ЗМІ, вирок нараховував 150 сторінок, і кожен із трьох суддів читав близько 10 сторінок тексту і далі передавав слово колезі.

Під час судового процесу, який тривав понад півтора року, державне обвинувачення вважало лист-звернення до президента Росії головним доказом у справі про державну зраду.

Генеральний прокурор Юрій Луценко у себе на сторінці у Facebook назвав «справу Януковича» «принциповою для майбутнього України». «Позаду 20 місяців судового процесу. Це 89 засідань, під час яких розглянуто 19 томів доказів сторони обвинувачення, заслухано 37 свідків сторони обвинувачення та 15 – сторони захисту», – підкреслив він.

Заочне засудження

Для того, щоб притягти Януковича до відповідальності, українській владі довелося вносити зміни до чинного законодавства. Перший крок до заочного суду нардепи зробили у жовтні 2014-го, ухваливши закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини». Він дозволив досудове заочне розслідування кримінальних справ. Документ був прийнятий спеціально для того, щоб надати ГПУ підстави для розслідування «справ Януковича» та його оточення.

16 березня 2017 року парламент ухвалив законопроект №5610 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального судочинства».

Втім низка юристів не схвалюють заочного судочинства. Так, начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк вважає чинну на сьогодні процедуру недосконало прописаною і такою, що дає усі шанси Януковичу на виграш справи проти України у Європейському суді з прав людини.

За що судили Януковича

Янукович, перебуваючи на посаді президента, утік з країни 23 лютого 2014-го. Відтоді живе у Росії.

Генеральна прокуратура підозрювала Януковича у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («державна зрада»), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 («пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України»), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 («пособництво у веденні агресивної війни») Кримінального кодексу України.

Януковичу інкримінують вчинення державної зради 1 березня 2014 року. Саме тоді він звернувся з письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використати російські війська на території України. Згодом це призвело до анексії Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн грн.

29 червня 2017 року Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича. У 2018 році прокурори Головної військової прокуратури попросили суд винести вирок президенту-втікачу у вигляді 15 років в'язниці.

«Легітимний» і його позиція

Обвинувачуваний Янукович вважає судовий процес політичним. «Я не хочу брати участі у нібито змагальному процесі, результат якого заздалегідь визначений… У країні знищеного правосуддя адвокати безсилі. Це не суд, а чистої води профанація. Для мого засудження в найкоротші терміни під тиском особисто громадянина Порошенка були ухвалені спеціальні закони про заочне засудження»,  – сказав екс-президент 5 липня 2017 року у програмі «Время» на російському Першому каналі.

Судовий процес проти себе президент-втікач назвав прямим порушенням Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. «На мої заяви про вимогу надання мені можливості взяти участь у судовому процесі в режимі відеоконференції мені було відмовлено», – бідкався він.

Жодного разу на відеозв’язок Янукович так і не вийшов. За словами адвокатів, Янукович не планував це робити  і сьогодні, 24 січня, оскільки наразі він перебуває у лікарні, де і технічної можливості влаштувати відеоконференцію немає, і лікарі йому не дозволяють.

«Враховуючи, що медичні довідки, надані суду, не містять даних про те, що Віктор Федорович Янукович не може виступати в суді, зокрема у довідках не зазначено, що у нього травмована голова або травмовані органи мовлення, суд не вбачає підстав для подальших перерв», – заявив суддя і додав, що за 89 засідань Янукович жодного разу так і не вийшов на зв'язок із судом.

У листопаді минулого року російські ЗМІ повідомляли, що Януковича шпиталізували до Московської клініки імені Скліфосовського з травмами хребта і коліна, які він отримав під час гри у теніс на підмосковному тенісному корті.

Варто зазначити, що колишній президент України Віктор Янукович 25 листопада 2016 року давав свідчення суддям Святошинського райсуду у справі розстрілів на Майдані проти екс-беркутівців. Він свідчив із зали Ростовського районного суду, говорив українською мовою

Колишній президент України Віктор Янукович давав свідчення у справі розстрілів на Майдані проти екс-беркутівцівКолишній президент України Віктор Янукович давав свідчення у справі розстрілів на Майдані проти екс-беркутівців

Що казали свідки

У «справі Януковича» давали свідчення низка високопосадовців та екс-чиновників, починаючи від президента Петра Порошенка, закінчуючи екс-нардепом, наближеною до Януковича Ганною Герман. До слова, саме її виключно позитивна характеристика Януковича стала однією з причин, з якою він отримав не 15, а 13 років позбавлення волі. Принаймні, її прізвище прозвучало у тексті вироку у такому контексті.

Свідчення Ганни Герман стали однією з причин того, що Янукович отримав не 15, а 13 років позбавлення воліСвідчення Ганни Герман стали однією з причин того, що Янукович отримав не 15, а 13 років позбавлення волі

Вельми цікаві свідчення надав секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, який виконував обов’язки президента, а також був головою Верховної Ради одразу після втечі Януковича. Так, за його словами, 1 березня 2014 року «під час розмови у Радбезі ООН у російської сторони не було жодної аргументації агресії в Криму, крім листа Януковича».

Серед іншого Турчинов також розказав, що сценарій захоплення України відпрацьовувався під час російсько-білоруських навчань «Захід-2013», а також що РФ планувала швидко окупувати половину території України та захопити Київ. Він також підкреслив, що загрози життю Януковича в Україні не було. «У мене нема жодної інформації, яка б свідчила про те, що була загроза для життя Януковича. Ба більше: у випадку, коли б він здався владі, то я переконаний, був би чесний і прозорий суд під контролем міжнародної і української громадськості, який би просто осудив Януковича за злочини, які він вчинив проти власного народу. Але саме побоюючись відповідальності, він і втік з нашої держави», – сказав Турчинов, відповідаючи на запитання прокурорів.

Втеча Януковича. Межигір’я, 21 лютого 2014 рокуВтеча Януковича. Межигір’я, 21 лютого 2014 року

Крім того, за словами Турчинова, після втечі ані Янукович, ані його соратники не намагалися вийти на зв’язок. «Він (Янукович - «Главком»)зібрав речі, величезну кількість майна, і зник у невідомому напрямку. І ні в Адміністрації президента, яка фактично припинила своє існування, ані в жодних інших органах влади не було інформації про місцезнаходження президента Януковича. Можливості зв'язку з ним були втрачені», – додав секретар РНБО.

Водночас свідки захисту – житель Криму Андрій Нікіфоров, а також власник фірми, що охороняла Межигір'я, ТОВ «Гросер» Анатолій Кобилинський – розповіли суду про те, як після втечі господаря розкрадали його майно у Межигір'ї. Екс-охоронець резиденції розповів, що частина людей, які прибули на територію Межигір'я 22 лютого, погрожуючи зброєю, почали заходити до різних об'єктів на території. За його словами, він особисто бачив чотири одиниці вогнепальної зброї. «Я був свідком того, як озброєні люди в гаражі Януковича не могли поділити між собою машини», – свідчив він.

За словами керівника охоронної фірми, після захоплення Межигір'я 22 числа єдиним недоторканим об'єктом там була так звана «хонка» Януковича. («Хонка» – 4-поверховий палац, в якому жив Янукович. Найбільший будинок з дерев'яного бруса, - «Главком»). «Однак 23 числа я дізнався про проникнення туди нинішнього нардепа Тетяни Чорновол. Вона прийшла з групою озброєних осіб і пішла звідти з рюкзаком», – зазначив він.

«25 числа в будівлю вже проникли ґрунтовно. Коли в «хонку» зайшли люди, я мав розмову активістом Жаном (Одінцов, представник Самооборони Майдану - «Главком»), який представлявся людиною Парубія. Він сказав мені, що до цього на території були мародери, а зараз вони наведуть порядок. Через два дні, вони «навели порядок» – машини знову вивозили майно», – додав Кобилинський.

Соратниця ж Януковича Ганна Герман переконувала, що президент-утікач не усунувся від повноважень, він перебував на території України навіть коли його позбавили президентства. Герман каже, що Янукович перебував у день втечі постійно на зв'язку в телефонному режимі і стверджував, що нікуди з України не поїде. Що згодом спонукало гаранта втекти – Герман каже, що достеменно не знає.

«Але, на скільки я розумію, Віктор Федорович вважав, що його перебування тут (в Україні) призведе до ще більшого загострення конфлікту», – заявила екс-радниця Януковича. А екс-гарант, за її словами, не хотів погіршувати ситуацію.

Адвокати президента-втікача

30 серпня 2017 року Янукович звернувся до Окружного адміністративного суду Києва із вимогою визнати незаконним призначення йому державних адвокатів. Врешті адвокатів було відкликано, а Київський регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначив йому нового, Віталія Мешечка. Втім довго той не протримався і за місяць відмовився від цієї роботи. Призначили наступного – Максима Гераська, який навіть їздив до РФ, аби спробувати зустрітися із Віктором Федоровичем, та марно.

За даними ЗМІ, не приживалися адвокати Януковича не випадково: такою була продумана тактика найнятих Віктором Януковичем юристів адвокатської фірми «Авер Лекс». За неофіційною інформацією, на екс-президента працював один десяток людей. Адвокат Януковича з «Авер Лекс» Віталій Сердюк розказав, що Янукович платить за послуги готівкою. «Розмір щомісячного платежу абсолютно відповідає сумі, яку можна завозити до України без декларування. Це до 10 тис. євро на одну людину. Готівкові кошти ми отримуємо не особисто від клієнта, а від помічників. Сума зафіксована в додатковій угоді до договору», – сказав Сердюк.

Що встановив суд

Суд встановив, що існувало два звернення Януковича до Путіна. В першому він пропонував почати переговори про можливість використання Чорноморського флоту на території Криму. В другому, оприлюдненому на засіданні Ради Безпеки ООН, датованому 1 березня 2014 року, екс-президент звертається до Путіна із проханням застосувати війська Росії на всій території України.

Суд кваліфікував дії Януковича як «пособництво Росії». Суддя наголосив, що Україна, як держава, по допомогу до Росії не зверталася.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко заявив, що суд, вивчивши покази свідків, документи і докази сторін, встановив, що Віктор Янукович «навмисне і для сприяння порушення суверенітету України, а також для легітимації російської агресії склав і направив звернення до Володимира Путіна з проханням ввести збройні сили Російської Федерації».

За словами судді, президент-втікач пішов на такий крок, «сподіваючись отримати преференції від представників влади Росії для подальшого проживання на території цієї країни та уникнення кримінальної відповідальності на території України, для створення уявності про легітимність дій представників влади і службових осіб збройних сил Росії, надання видимості законності вторгнення та окупації підрозділами збройних сил Росії території України, а саме Криму, усвідомлюючи явну протиправність власних дій».

Що далі?

Далі – апеляція. Адвокати Януковича вже пообіцяли оскаржити вирок суду.

Адвокат Віталій Титич, який захищає родини «Небесної сотні», вважає: якщо вирок Віктору Януковичу буде обвинувальним, «юридичної крапки у цій справі не буде». «Оскільки якщо захист подасть скаргу в апеляційну інстанцію, справа знову має розглядатися у повному обсязі і це займе багато часу», – сказав він.

Тож, очевидно, на нас чекає наступний сезон «справи Януковича».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: