Самотність збільшує ризик інсульту на 56% – дослідження

Це дослідження є першим щодо зв’язку між змінами самотності та ризиком інсульту з часом
фото з відкритих джерел

Дослідники виявили, що дорослі у віці 50 років і старше, які відчували хронічну самотність, мали на 56% вищий ризик інсульту

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що самотність є однією з найбільш серйозних глобальних проблем охорони здоров’я, яка впливає на всі аспекти добробуту та розвитку. Про це повідомляє The Guardian.

Нове дослідження свідчить, що самотність може підвищити ризик інсульту на 56%. У той час як попередні дослідження пов’язували самотність із вищим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, мало хто вивчав вплив конкретно на ризик інсульту.

Дослідження, проведене під керівництвом Гарвардського університету, є першим у своєму роді дослідженням зв’язку між змінами самотності та ризиком інсульту з часом.

Дослідники виявили, що дорослі у віці 50 років і старше, які відчували хронічну самотність, мали на 56% вищий ризик інсульту ніж ті, хто постійно повідомляв, що не є самотніми.

Дослідження виявило, що ті, хто відчував ситуативну самотність, але не страждали довго, не мали більшого ризику інсульту, припускаючи, що вплив самотності на інсульт відбувається протягом багатьох років.

Провідна авторка дослідження та наукова співробітниця Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Єні Со сказала: «Самотність все частіше вважається серйозною проблемою громадського здоров’я. Наші висновки ще більше підкреслюють, чому це так. Наше дослідження свідчить про те, що самотність може відігравати важливу роль у захворюваності на інсульт, який уже є однією з головних причин тривалої непрацездатності та смертності в усьому світі». Висновки були опубліковані в eClinicalMedicine.

Нагадаємо, емоції здатні вплинути на стан судин людини – найнебезпечнішим для роботи серцево-судинної системи, як встановили вчені, є гнів. Про дослідження вчених з Колумбійського університету пише Journal of the American Heart Association.

До слова, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів про наслідки війни на конференції з відновлення України у Берліні. Зокрема, за його словами, інсульти серед українців «помолодшали» на 10-15 років через війну і стрес. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: